Vilken resa!

Som inledning vill jag bara förtydliga att jag inte längre är i Sydafrika utan har nu kommit hem.  På grund utav det dåliga wifi vi hade där ute, mitt i savannen, så var det väldigt svårt att få anslutning, och ännu svårare att få tillräckligt för att publicera ett blogginlägg. Jag ska dock försöka beskriva min upplevelse så gott jag kan ifrån de underbara minnen jag har.

Det tog oss sammanlagt ca 16-17h att flyga ifrån Stockholm, Arlanda till Johannesburg, med en mellanlandning i Doha. När vi kom fram till Sydafrika slogs vi direkt utav ett varmt klimat och underbart väder. Vi träffade de underbara människor som tog hand om oss våra första 2,5 dagar där, och de körde oss till deras kontor, vilket även var där folk sov. Vi fick en mycket efterlängtad måltid som nästan kunnat få vem som helst att fälla en tår av lycka, och sedan blev vi visade till våra rum för att avsluta våran långa resa.

Första dagen visade dom oss Johannesburg och vi åkte och kollade de världskända monument i Soweto som är känt för att vara centrumet för Sydafrikansk historia. Vi tog bilder och njöt av vädret. Det må ha varigt en hemsk historia men det är fortfarande intressant att se på plats. Vi gick även och kollade på Nelson mandelas hus och bara tog in hela atmosfären utav den Afrikanska andan.

Andra dagen i Afrika var den dagen vi alla hade sett fram emot, det var då vi åkte till de platser vi skulle praktisera på de kommande två och en halv veckorna. Det var en lång resa och de sista 1,5h var en resa över ”guppig” rödaktig sandväg som ledde till den västra ingången utav Welgewondens reservat. Jag minns hur fascinerad och exalterad jag var när vi såg vårat camp. Ett inhägnat område på kanske 100x100m med ett tjugotal tält, tre smått nedgånga hus och ingenting runtom förutom savann, djur och berg. Jag sprang och tog de tält som var närmast staketet för att kunna njuta av den utsikten varje morgon när jag gick upp, vilket jag gjorde, varje morgon.

De kommande veckorna fick vi göra allt möjligt. Första dagen var mest introduktion till vad det fanns för djur, vilka uppgifter reservatet gjorde regelbundet och vi fick testa att göra flera ”Plain Monitorings” som de gjorde för att kunna dokumentera hur mycket vissa gräsplättar användes, och hur mycket, och av vilka djur osv. Det är svårt att beskriva känslan när man är ute och åker i dessa Range Rovers och upplever riktig safarikänsla och får uppleva naturen och klimatet, och sen helt plötsligt står det en elefant på ens högersida och käkar löv, som att vi inte ens finns.

Vi lärde oss extremt mycket de första dagarna, saker som jag aldrig trodde jag skulle lära mig där. Det största problemet jag kunde komma på var att jag lärde mig alla namnen på djuren, fast på Engelska, har fortfarande inte en aning om vad vissa av dem heter på Svenska, men de går att googla om tillfället kommer då jag behöver ta reda på det.

Vi gjorde Plain Monitoring, Game Transects och Grass serveys återkommande under hela tiden vi var där. Vissa dagar var det bara Grass serveys, andra dagar var det endas Game Transects, men som jag nämnde innan, att åka runt i en safaribil i flera timmar och kolla på allt ifrån schakaler som springer runt, till att se en flodhästunge som jagar bort en gnu, till tre gepardungar som precis jagat (och dödat) en antilop, är inte ett dåligt sätt att spendera sin dag, eller vecka, eller hela sin pratik.

Jag har egentligen mycket mer att berätta men det hade blivit en hel novell så jag ska avrunda med detta. Svårt att få med tre veckors upplevelser i ett blogginlägg, men jag hoppas du fick den generella gisten av hur vi haft det. Det har varigt en fantastisk upplevelse och jag är väldigt tacksam att jag fick möjlighet att uppleva detta.

mvh/ Alexander, Djurvård, Västerås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *