Påväg hem

Hej!

Förlåt för att vi inte skrev något inlägg igår som vi hade lovat, men det fanns ingen tid till att skriva då vi städade hela lägenheten och packade våra resväskor.

I skrivande stund så är vi påväg hem från Norge. Vi har varit upp sen 05.00 och har varit i Oslo drygt 4 timmar. Efter att ha gått omkring i staden en stund så kom fram till en gammal borg som låg mitt i stan. Det var väldigt mysig och gå runt där i den värmande solen.  Vid borgen så låg det även ett litet häststall med en liten paddock nära vägen. Väldigt ovanligt att se en stall så nära centrum, särskilt i en huvudstad, men väldigt mysigt såg det ut att vara 🙂 Det var väl egentligen det huvudsakliga intrycket av Oslo, en mysig stad med mycket kultur. Åtminstone var det så på ena sidan om stationen. Den andra sidan var mer sliten och såg fattig ut.  Man kände på en gång att stämningen blev annorlunda när man gick där.  Men fortfarande inte samma hets som i våra storstäder.  

Hur som helst, vi skulle skriva lite mer konkreta saker vad vi tycker om Langedrag. Det första är att det är en upplevelse och det är värt att åka dit. Man får träffa djuren på ett annat sätt än vad man vanligtvis inte kan göra i Sverige, så som vargar.  Alla på Langedrag är trevliga och är hjälpsamma i sin omgivning och det är ett väldigt härligt gäng att jobba med.

Det mindre bra med stället är att i början så var vi väldigt förvirrande vad vi skulle göra och nu mot slutet av veckorna så fick vi göra lite slöjobb som det kändes som man har sparat på för att praktikanterna som kommer kan göra i brist på andra jobb… men men nu är dem jobben klara 🙂 En annan sak som var jobbigt i början var att vi endast fick ett ordentligt mål mat om dagen, och det efter hela arbetsdagen tagit slut. Vi vande oss dock med det också, och likväl den stundtals märkliga maten. I stort sett så har det varit 3 härliga veckor på Langedrag.

Så detta innebär att det här blir vårat sista inlägg ifrån våran resa här i Norge, hoppas att det har varit roligt och följa våra inlägg om våra veckor här i Langedrag 🙂 Ha det! // Lovisa B & Nina L

 

Besök i varghägnet

Hej igen!  Igår fick vi som tidigare nämnts äntligen bli med in till ett av parkens två varghägn, till de tre icke-socialiserade varg hanarna Snorre, Arn och (?). Reglerna för att få komma in till vargarna var bland annat att man ska vara lugn, hålla sig på sin plats och inte försöka klappa vargarna. De tre vi var in till är i stort sett vilda, men vågar sig fram eftersom att de vuxit upp med att grupper av människorna gör samma sak varenda gång de är in till dem. De har med andra ord vant sig till mönstret och har med tiden börjat våga sig fram mer och mer till att slutligen våga stå mindre än en meter från oss. De är ändå väldigt på sin vakt som ni kan se i filmen nedan.

Anledningen till att det är säkert att gå in till dem är just eftersom att de har en bibehållen rädsla för människor. De har också två socialiserade vargar här i parken, men dem får vi inte gå in till eftersom att deras brist på rädsla för människor utgör ett betydligt större hot. Vad vi vet är det bara en person – Tuva – som får gå in i deras hägn. Hon är accepterad i flocken eftersom att hon har varit en del av deras liv sedan de var valpar och har lärt sig hur man kommunicerar med dem efter att ha övat och forskat i många år. De talade mycket om det och mycket myter kring vargar så som att de är blodtörstiga, vildsinta och farliga.

Det var hur som helst väldigt häftigt. Vi har varit nära dem tidigare under veckorna men det är såklart något helt annat utan staketet emellan. Det var ett sådant lugn där inne, man var absolut inte orolig att de skulle få för sig att attackera oss eller något sånt. De lät oss få en liten inblick i hur de lever och kommunicerar och det är verkligen så smarta, majestätiska varelser. Man fick också mer på allvar se skillnaden mellan varg och hund i hur de för sig och kommunicerar med varandra. Varenda blinkning, varenda liten muskelspänning märker de av. En riktigt häftig upplevelse helt enkelt. Men nu ska jag sluta svamla om det. ha det! // Nina L & Lovisa B

Skotertur och målning på fjället

Hej! Vi har inte haft så mycket nytt att skriva om, mest gjort vardagliga saker. Mocka, fodra, vattna etc. Men igår fick vi följa med ut på fjället och måla en ”stuga” som ska bli del av turistlivet här på langedrag. De sa bland annat att man ska kunna rida och åka hundspann upp dit och övernatta. Färden upp dit var väl det mest spännande när Magnus – en av arbetarna här – bjöd oss på en ordentlig åktur på en släde bakom skotern. Det börjar våras här uppe så den metertjocka snön har blivit väldigt porös och man kan inte längre gå på tjälen, vilket också innebär att man måste gasa på för att inte skotern ska sjunka ned och fastna. Efter en förmiddag uppe på fjället blev vår lunch avbruten av att vi fick följa med in till ulverne, mer om det i nästa inlägg! ha det! // Nina L & Lovisa B

Halvtid på Langedrag

Hej! Nu har halva tiden gått och hemlängtan börjar göra sig känd. Det är påfrestande med så mycket människor och förvirring hela tiden. Idag fick vi i alla fall äntligen testa på att köra hundspann själva efter två andra spann. Läskigt men kul! Krockade bara en gång. 😛 Annars så… är det väl inte så mycket nytt. Vi sköter våra sysslor och hjälper till där det behövs. Nu är vi dödströtta och ska upp igen imorgon så det är dags att vi går och lägger oss. ha det! // Nina L & Lovisa B

Mikkel och bark brottas medan Balder vill ha uppmärksamhet. Vanlig dag hos de bråkiga rödtottarna. (Nina ramlar – inte alls – ner i ett hål)

Hundspann 10 April

Hej! Idag fick vi äntligen uppehåll från snöandet och vi fick prova på att åka hundspann för första gången. 😀 All snö gör det ganska tungt för hundarna men de var flinke jenter som kämpade på bra. Det gick undan i kurvorna och när man stod bakpå blev man nästan lite rädd att välta. Men kul var det och vi hoppas få göra det igen!

Sedan sist har vi annars mest sysslat med vår huvudsyssla, vattna, mata och mocka hos hundarna. Vi börjar nu få lite mer frihet och får klara oss mycket själva. Morgon och kvällsskötsel av hundarna kommer vi få ansvara för själva den här veckan, och det känns skönt att få ett sådant förtroende. Annars har vi hjälpt till med det som är runt omkring turistkörningen och hjälpt till lite grann hos de andra djuren. Nu ska vi snart ner och ta emot en grupp barn som vill hälsa på tikarna innan det är dags för kvällsskötsel. Ha det! // Nina L & Lovisa B

Uppdatering Langedrag 4 & 5 april.

Hej igen! Vi tänkte att vi skulle tala lite om vad vi gjort de här två dagarna som vi arbetat här på Langedrag, Norge.

Vår huvudsyssla – vad verkar så långt – är att ge de ca 30 hundarna vatten och mocka, samt skotta hos dem om det behövs. Vi kan ta det ganska lugnt och umgås med dem under tiden så att vi lär känna dem. De är alla mycket trevliga men ganska speciella hundar. Som den här killen som satt och grimaserade mot mig medan jag skottade undan nattens snöfall. 

Igår fick vi även hjälpa till när hundarna skulle förberedas inför och återställas efter en eftermiddag med slädturer för turister. Då fick vi lära oss like gran hur hundspann fungerar, men inte åka någonting sorgligt nog. 😛 Kanske en annan dag?

Efter frukost idag så fick vi rida ut på tur med de andra praktikanterna. Det var trevligt men man såg inte så mycket med all snö i ansiktet. Vi hoppas få rida mer under de kommande veckorna. 🙂 Efter lunch fick vi hjälpa till nere i stallet, putsa utrustning, sopa, skotta… eherm… Sedan blev vi delade på. Lovisa fick utfodra grisen Emma, bockarna, duvorna och unghästarna medan Nina fick lära sig mjölka getter och flaskmata en killing bland annat. 

Det är väl det väsentliga. Ha det! // Nina L & Lovisa B

Ps. vi är redan ganska så trötta på att skotta snö och gå i branta, hala backar. Till kropp och själ.

Framme i Langedrag!

Hej! Vi har nu varit på vår utlandspraktik här på Langedrag naturpark i Norge i tre dagar. Parken är så stor att vi har ännu inte varit överallt. Vårt första intryck var att det är mycket snö, högt upp och att språket är svårare att förstå än vi trott. Men vi lär oss, alla är trevliga och hjälpsamma med att vi inte förstår. Utsikten härifrån är som taget ur ett vykort, bara berg, skog och snö så långt man kan se. Vädret är lite från och till, det snöade hela dagen i måndags, soligt igår och har precis slutat snöa idag. Däremot så är det förvånansvärt varmt, den enda gången vi fryser är när vi kliver upp på morgnarna. En annan sak är att det är väldigt mycket backar, så vi lär ha kjempebra kondis och värsta benmusklerna när vi kommer hem.

Vi bor i en ”lägenhet” med tre rum och kök. Just nu bor vi ensamma men i helgen ska det komma två andra svenskar som ska bo med oss, har vi hört. Det ska bli spännande. Vi återkommer med mer om vad vi gjort hitintills senare idag. 🙂 Ha det!  // Nina L & Lovisa B

Bergen

Hej, jag har inte skrivit här på ett tag men vi har haft fullt upp hela veckan. Vi ska strax sätta oss i bilen för att åka i sjuk timmar till Bergen för en utställning. Därför hinner jag inte berätta om veckan nu. Det kommer ett inlägg imorgon kväll eller på måndag när jag är hemma i Sverige igen!

Halva tiden avklarad

Hej, jag är nu inne på min femtonde dag här i Norge. Halva tiden har alltså gått och om exakt två veckor har jag landat på svensk mark igen. Tiden har verkligen gått fort och det känns inte som om jag har varit här i mer än ett par dagar.

Jag har ett väldigt lugnt schema här som mest består av utfodring, rastning och badning. Även lite städning. Utöver det är det inte så mycket som händer som jag kan skriva om. Sedan jag skrev senast har vi varit in till Oslo en till gång då min handledare hade ett jobbmöte där. Jag fick gå runt själv lite så jag gick längs Fjorden en bit innan jag satte mig och åt lunch.

Den här veckan har vi bestämt att vi ska bada en hund per dag. Det tar ju sin lilla tid, minst en halvtimme att bada dem och sedan runt en timme att torka dem om man är två stycken som hjälps åt. Senare i veckan ska vi även åka och hälsa på min handledares kompis som också har en kennel. När jag berättade om att jag hade en Flatcoated Retriever hemma sa min handledare direkt att vi skulle åka och hälsa på hans kompis som har just en flatte-kennel, speciellt nu när hon har valpar. Valparna var fyra veckor förra veckan så vi bestämde oss för att vänta till slutet av denna vecka så att valparna är åtminstone fem veckor gamla. Det ska verkligen bli så roligt, speciellt eftersom att jag saknar min egen vovve så mycket. Ska bli skönt att lindra flatteabstinensen lite.

222 111Femmånadersvalpen och en av tikarna  //  Hamnen längs fjorden utanför Aker Brygge 

 

Oslo

Hej, jag är nu inne på min femte dag i Norge och jag trivs bara bättre och bättre. I tisdags åkte vi in till Oslo på dagen. Jag fick lite egentid att göra vad jag ville. Så jag gick runt på Karl Johans, gick förbi Slottet och bara njöt av det fina vädret. Igår badade och torkade vi två av hundarna, valpen som är fem månader och tiken som är mamma till valparna på åtta veckor. Vi åkte även förbi mataffären för att handla så att jag har allt jag behöver nu när allt stänger över påsk.

Idag är det inget speciellt som händer förutom de vanliga sysslorna som ska göras. Jag har fått i uppdrag att bada en av tikarna (mamman till den fem månader gamla valpen) men får själv välja när det ska göras så jag tänkte att det får bli det jag gör imorgon. Annars är det inte så mycket mer som har hänt. Jag tänkte gå ut och mysa lite med valparna nu innan jag gör lite lunch!

oslo 4 oslo 3