lever vårt bästa liv nere i Afrika

Hejsan hoppas ni har de bra hemma i Sverige, vi har det iallafall toppen här i Sydafrika och får rida massor av fina hästar, se fina miljöer och fina djur. Vi börjar vid ca 6/7 på morgonen med att checka och fylla vatten till hästarna, vi har även 2 hagar var att mocka varje dag och det brukar vi göra tidigt på morgonen när det är svalt ute. Vi hjälper sedan till med att borsta och visitera hästar och vi hjälper också personalen med in och utsläpp. Under dagarna rider vi en lektion för Tracy och oftast en eller kanske fler “self rides” beroende på hur många hästar som ska ridas. Vi rider flat work (dressyr / markarbete), hoppning eller out rides och trails i bushen. När vi rider ut ser vi vilda djur som giraffer och zebror på väldigt nära håll vilket är så häftigt. Vi njuter av tiden vi får spendera här nere och längtar inte hem alls.  

 

// Elin, Nora & Ebba  

back to reality

Nu är jag hemma igen efter en oförglömlig resa till Sydafrika. Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om och så mycket jag vill berätta men om vi ska ta den kortare versionen kan jag säga att jag haft ”the time of my life”.

Inte nog med att jag lärt mig så mycket på så kort tid, jag har fått nya vänner och gjort saker jag inte ens trodde var möjligt.

Det är en ganska stor skillnad på hur allt görs där nere, jämfört med här hemma och det har varit så lärorikt att se. Att få rida fantastiska hästar, se vilda djur och dess vackra natur, åka i safarijeep, haft myskvällar tillsammans och umgås med alla fantastiska människor som driver African dream.

Jag kommer sakna allt med Afrika och skulle inte tveka om jag fick chansen att åka tillbaka. Flygresan var det jobbigaste med hela resan men att resa i 24 timmar för att få vara med om detta äventyr gjorde inget.

Tack för att ni följt mig och min resa på African Dream.

// Hanna (Västerås, Häst)

Living the african dream

Jag har varit i Sydafrika i 2 veckor och på fredag börjar den långa resan hem till verkligheten och Sverige. Känns så overkligt att behöva lämna detta underbara ställe och all fantastisk personal. Under min tid här nere på African dream horse safari har jag fått sett en annan del av hästlivet och hur dessa underbara djur sköts och tas omhand. Jag har fått sett giraffer, elefanter, bufflar och en massa andra djur man bara ser på film eller tv. Jag har fått lärt känna nya människor, ridit ut i buschen, solat och haft the time of my life.

Jag är så glad att jag sökte till denna utlandspraktik och skulle göra det igen om chansen var framme. Jag har verkligen njutit varje sekund och tänker fortsätta göra det sista veckan.

// Hanna (Västerås, Häst)

Drygt en vecka i Sydafrika

Nu har det gått drygt en vecka sedan vi lämnade Arlanda.

De första två nätterna tillbringade vi i Johannesburg tillsammans med de andra eleverna från REAL. Vi kom till vårat första boende på kvällen den 24/3 där vi åt en gemensam middag. Den följande dagen turistade vi i Johannesburg, vi hade en grym guide som vi tyvärr inte minns namnet på. Vi fick lära oss om skolupproren, såg en militär bas, tittade på Nelson Mandelas hus och kontor och besökte Soweto towers för att nämna några saker. Vi fick även lära oss om hur staden byggdes upp ifrån början, man kan se skillnaden på staden då det finns höga vita murar runt allt som tillhörde ”de vita”, dessa ställen kallas även idag för ”the white people area”.

Dagen efter väntade en 6 timmar lång bussresa till vårat andra boende här i Hoedspruit.

Alla 9 elever som går häst bor vid stallet (the barn), medans de 8 äventyrarna bor på bush camp ca 10 min här ifrån. De andra bor på Kinyonga Reptile Center ca 30 min med bil från oss.

Vi umgås rätt ofta med äventyrarna, speciellt över lunch men har även Braai med dem varje fredag kväll.

Idag måndag hade vi en lärorik dag. Vi hade Anti Poaching på schemat, vi fick kolla på en 40 minuters film om hur allvarlig situationen är. Var femtonde sekund dödas en elefant i världen och var varje dag dödas 3 noshörningar. Detta för att sedan kunna ta vara på deras horn som i bland annat Kina tros kunna bota cancer osv.

Efter filmen åkte vi iväg till en hinderbana som används av de som försöker hindra tjuvjakten. Denna hinderbana är självklart sjukt tuff eftersom att det kräver uthållighet, smidighet och styrka för att kunna klara av detta farliga jobb i denna värme. Vi och äventyrarna fick chansen att testa på en del av hinderbanan, självklart var det ca 35 grader i skuggan så det var varmt och riktigt jobbigt, men kul!

 

Det var allt för oss, för videor på hinderbananoch massa annat kul, kolla in vår instagram @realsydafrika

Emma Båth, Sandra Madeby Elfving, nb16a, Stockholm

 

Första avramlingen, check!

Lördag 16/3 – Som en vanlig arbetsdag ser ut här så red jag som vanligt men sedan under lunchen så bakade  jag, då jag lovat familjen att baka. Det blev två typiska svenska bakelser; chokladbollar och kladdkaka, kan ju inte bli mer svenskt haha. Bakelserna uppskattades väldigt mycket!

 

Söndag 17/3 = Saint Patrick`s day. Familjen åkte till kyrkan på morgonen så jag fick en liten sovmorgon. När dem kom tillbaka hem så drog jag och ”barnen” ut och red hästarna. På kvällen så serverades det en traditionell irländsk rätt och en mycket god irländsk äppelpaj.

Måndag 18/3 – Idag så blev jag avbockad av herr prickig som tyckte det var kul att köra lite rodeo och kasta av mig. Ingen skada skedd och jag satt upp igen, sedan så red jag och Edward ett par hästar till innan dagen var slut. Passade även på att fläta en av hästarna som hade lång och tjock man, blev rätt bra!  

Tisdag 19/3 – Idag så var jag ledig och tog en lång promenad inom området där familjen bor. Familjens hund ”Buddy” följde med mig på hela promenaden, kul med lite sällskap. Träffade även på en åsna på vägen.

  

 

Onsdag 20/3 – Rida, rida, rida och rida. Nio hästar ridna idag, vissa av dem red jag bara ut på medans vissa fick både en uteritt och trimmades lite i paddocken. Kevin (bruna hästen till höger) som varit förkyld är nästan helt frisk igen och det märktes idag, sprallig och pigg var han. Vilket resulterade i lite bockning och glädjeskutt under ridpasset, tur att man har bra balans och satt kvar. Men det var bara kul att se att han mår bra och är så glad.

Men efter denna långa dag så kan jag säga att jag är trött och kommer garanterat att sova gott inatt!

  

//Josse

Summering!

Hej igen!

På grund av sååå många strömavbrott för att staten ska spara på el, så har det inte gått att använda internet och då blir det inga blogginlägg. Strömmen går av ungefär när man har slutat nere i stallet, och att sitta och blogga under jobb tid ser inte så bra ut. Så min sista blogginlägg får bli nu.

Sista vecka har varit underbar!

Vi har haft sån tur att fått sätt tre leoparder under våra game drives, som är ganska ovanligt i deras område. En utav leoparderna följde vi i 2 timmar sträck på natten, Ryan som är äventyrarnas mentor och som kör hos på game drives var uppslukad av att få se en.

En dag åkte vi till anti poaching unit. Där fick vi lära oss om de personer som beskyddar djuren i Sydafrika från tjuvjakt. För att kunna bli en Anit poaching som måste man göra en 30 dagars lång kurs där man sätt på prov i det grövsta. Vi fick även testa på att göra en utav deras tester som är ett obstacle course. Vi blev indelad i lag med andra volontärer, kan säga på en gäng att mitt lag vann!

Rutinerna i stallet har varit de samma som alla de andra veckor, men det har varit lite extra tungt då det har varit väldigt varmt, upp till 36 grader men mycket sol. Men för att göra den varmaste dagen lite lättare så gjorde vi en uteritt med hästarna och badade med dem. Det var jätte kul och alla hade de jätte roligt.

Det har även varit sadelproving i veckan, där alla sadlar skulle passas om på vissa hästar. Vi fick lära oss hur en sadel ska sitta och sadelprovaren visade oss hur man känner om sadel är för trång.

Traci har pratat om Sydafrikas alla olika sjukdomar som de kan få här och hur de gör när hästarna får ex kolik eller horse sickness. Horse sickness är ett virus som attackeras deras hjärta. Hästarna får svårt att andas, deras ögon sväller upp och det kommer även vitt skum från näsborrarna som är en frätande vätska.

Traci har även visat hur hon longerar hästar. Att jämföra med Sverige så tycker jag att Sydafrikas sätt att longera känns mer etiskt för hästen. Hon longerar nästan som hemma, bara att hon använder mer kroppsspråket, hon har lärt sina hästar att om hon tar större steg så ökar de traven och om hon hoppar med ett av benen ska de fatta galopp.
Vi har också haft vår sista hopplektion, vilket var den bästa! jag red en häst som heter Star, namnet passar perfekt! vilken stjärna, helt underbar att hoppa och jätte snäll. Galoppen var som moln och han var så säker på hindren.
Traci och Ryan hade även frågat oss om vi ville till en utav deras största nationalparker, Kreuger Park. Såklart ska vi ja, men vi fick betala själva då det blev en aktivitet på vår fritid (söndagen) vi åkte i safaribilen från kl 5- 19, och det var så värt det. Vi såg the big five och så många fler djur. Vi fick även punka på bilen så det blev en händelserik dag.
När det började sig veckans slut så bestämde vi oss alla som bor oss African Dream Horse Safari att vi skulle göra en hejdå film. Så vi tog ihop jätte många bilder och filmer som vi alla hade tagit under resan och visade den på vår sista natt i Sydafrika. Traci blev jätte rörd och glad över det vi gjorde.
Det kommer bli väldigt svårt att lämna stället då vi har kommit nära alla.
Innan blogginlägget slutar så vill jag tacka alla som har tagit hand om oss från Johannesburg och från African Dream. Ni har gjort denna resa helt underbar. Jag har fått nya vänner och fler kontakter.
// Alice

 

 

 

En snabb veckouppdatering, Irland

Måndag 11/3 –  Blev en dag spenderad på hästryggen, red ut 5 ponnyer på vars en lugn uteritt, då dem bara skulle få komma ut lite och sträcka på benen. Det var extra nyttigt för unghästarna att få komma ut lite utanför paddocken och se sig omkring och få mer erfarenhet. Sedan så följde jag med Felix iväg med hästlastbilen med 5st hästar i till en annan hästhandlare, för att byta/sälja hästarna och få/köpa nya.

Tisdag 12/3 – Hade en ledig dag idag som spenderades hemma på gården i huset då jag kände mig väldigt trött och utmattad. Kände att jag behövde vila upp mig. Började även bli förkyld så kände att det passade bra att bara ta det lugnt och vila.

Onsdag 13/3 – Jag hade även idag ledigt. Valde att ta bussen in till Galway, vilket tog 2,5h. Väl framme i Galway så gick jag till ”the tourist office” då planen var att jag skulle åka på en turist buss och få se olika delar av Galway. Men otur som jag har så gick tyvärr inte denna bussen idag….. Så dagen blev istället tillbringad på egen fot, jag tog en sväng genom gågatorna och besökte även Galway Cathedral. Sedan blev det lite mat och bussen tillbaka hem igen.

 

Torsdag 14/3 – Dagen spenderades bokstavligen enbart på hästryggen, 8 hästar red jag idag! Har aldrig någonsin ridit så många hästar på en och samma dag. Men kul var det! 

 

Fredag 15/3 – Idag så blev jag nästan avbockad av en pigg liten C-ponny som hade lite väl mycket energi och humör, det var ett sto… haha man säger ju att ston kan ha en annan åsikt om saker än du. Annars var det en vanlig dag i stallet, hästarna skulle ridas och det var bara att ”tacking up” och rida.

På bilden ovan ser ni ”Rainbow Davani” en 9 årig valack. Han är en av hästarna som köptes under förra veckans hästauktion i Cavan. Som man kan se så är han väldigt undernärd som tyvärr många av hästarna på auktionen var… men nu har han kommit till ett bra ställe där han får ordentligt med mat och den omvårdnad som han förtjänar. Han är en så underbar häst och han har en väldigt stor personlighet! En av mina favoriter i stallet.

//Josse

Skoj, mys och bad!

Den 8/3, Fredag

Idag hade vi en skojig dag, Friday Fun Day som de kallar det. Vi blev indelad i sju olika lag, där även volontärer var med. Lagen skulle så fort som möjligt komma igenom olika hinder så fort som möjligt, så som få upp ett äpple som var i en balja med vatten, få en oreo från pannan och in till munnen, sadla upp med ögonbildel och så mycket mer!

Den 9/3, Lördag

En väldigt chill dag idag! ridning på morgonen, sedan longering och sen bad uppe i poolen. Jag och Ebba red två hästar. jag fick rida Station och Ollie. Station är en äldre häst som är Traci (ägare av ADHS) häst. Ollie är ett femårigt sto. båda var väldigt fina att få rida på. Sedan visade Traci hur de longerar här nere i Syd Afrika. Det var helt värt emot i hur vi gör det hemma i Sverige. Traci sa att man vill inte ha någon kontakt i longeringslinan, utan den ska bara vara där för säkerhetssjäl och hästen ska endast lyssna på ens kroppsspråk.

Efter longeringen skulle vi upp till vårt ställe och bada i poolen och äta lunch. På eftermiddagen skulle alla från stallet ut och äta på en restaurang. maten var super god! jag tog en hederlig hamburgare som smakade underbart.

11/3, Måndag.

Efter söndagen som är vår lediga dag,  skulle vi idag ut och bada med hästarna. Vi red barbacka till en dam, jag red på den första hästen jag red första dagen, Joey.  När vi kom fram till dammen blev hästarna jätte glada, vi badade och hade det jätte kul. Men tyvärr så ramlade en tjej av så hennes häst började att trava iväg, den fick även med sig Reef, som bockade av en annan tjej. Hästarna galopperade iväg, men som tur var så sprang de hem till stallet. Tjejerna som ramlade av fick inga större skador, och mår bra.

 

// Alice

En helg på Irland

Fredag, idag så hade jag min första lediga dag. Dagen tillbringades i stan i Sligo. Jag var inne på två olika shoppingcentrum:

  

Sedan så gick jag på en promenad genom stan, längs en kanal och sedan in i en park. Det var inte det optimala vädret ute då det var molnigt och regnade, men det var mysigt ändå. Det var skönt att få lite egentid och att få se lite mer av Irland.  

Efter promenaden så gick jag till ett café och tog en chai latte och en macka. Satt där ett tag, åt min macka och läste sen lite medans jag drack min latte. Sedan så hämtade Caroline upp mig och vi åkte hem igen.

Lördag, påväg till köket för att äta frukost så stötte jag på Edward och Emily som hade kommit hem från college för att tillbringa helgen hemma. Det blev en lång dag i stallet, alla hästarna skulle ridas och vi skulle filma några av dem för att skapa filmer som man kunde visa för kunder som var intresserade.

 (Emily, Edward & jag)

Söndag…. idag har det haglat!!!! Det var ingen rolig dag att tillbringa i stallet, ena sekunden var det sol och andra så började det hagla eller regna som sjutton. Trots vädret så passade jag på under ett av uppehållen att ge mig ut på en joggingrunda, jag hade tur då det började ösregna när jag kom tillbaka igen… Hoppas det är bättre väder imorgon.

//Josse

Sligo, Irland

Nu har jag varit här i 4 dagar och jag trivs verkligen, naturen här i magisk!

Igår så var jag och Felix (pappan i familjen) på en hästauktion i Cavan, det var ca 140st hästar som skulle auktioneseras ut. Det blev en heldag i Cavan och vi fick 5st hästar med oss hem.

Idag blev det en hel del ridning, red bland annat några av hästarna som blev köpta på gårdagens auktion. Väldigt roligt att få möjligheten att rida så mycket olika typer av hästar och att få rida ut i denna fantastiska naturen. Efter en hel dag i stallet och efter att ha ridit 6st hästar så blev  det en varm dusch och lite mat. Just nu sitter jag i soffan med familjen framför en brasa med en kopp te såklart och en hund i knäet.

//Josse