Från Nederländerna

Hej hej allihopa!
Jag heter Isabelle Andersson och går lärling Häst på Realgymnasiet i Linköping. Jag har var på utlandspraktik de tre veckorna innan påsk, vilket var super skoj att jag fick möjligheten att få göra!
Nu undrar ni säkert hur det var , jag tyckte det var lärorikt både kunskapsmässigt men också för att få kontakter och mer kött på benen. Jag åkte själv vilket jag starkt rekommenderar att göra för att man växer så mycket som person så man anar inte.
Stället jag hade praktiken på var Stall Von Asten & Nyberg i Holland ( 30 minuter från flygplatsen som ligger i Tyskland ). Jag levde i huset med de två hästskötartjejerna som var väldigt snälla , vi hade egna sovrum men delade på toa,dusch och kök. Mataffären låg inte alls långt bort bara fem minuters resa med bil eller cirka en kvart med cykeln.
Min dag började klockan halv åtta och sluta ungefär fem ( annars sluta man när man var klar) , sedan gick jag in och duscha och laga mat för att sedan gå ut och fodra grovfoder en sista gång klockan 20.00. Tiderna tycker jag var väldigt bra och det blev lagom långa dagar. Om vi ska prata om hur anläggningsskicket var så var det föredömligt då det var väldigt snyggt och prydligt i varenda liten vrå.
Det jag gjorde under min tid var att grooma hästar, mocka,plocka grejer/ hålla ordning, fodra, beta med hästar, in och ut från skritten och så vidare.

Resan var superbra även om jag hade hemlängtan ibland och min engelska inte är den bästa ( önska att jag kunde säga att den blev mycket bättre men jag är ett hopplöst fall när det gäller språket engelska *hehe*) .

Här var lite hur min resa till Holland , Ysselsteyn hos Stall Von Asten&Nyberg var! Jag vill tacka alla i teamet i Holland för all kunskap jag fick med mig under de tre veckorna men också Realgymnasiet som gör det möjligt att åka utanför Sverige och se sig omkring och bredda sina vyer!

Isabelle Andersson, NB16, Real Linköping

Från Welgevonden

Vår upplevelse i Sydafrika.

I lördags kom man alltså hem från tre veckors praktik på Welgevonden Game Reserve som ligger i Sydafrika. Dessa tre veckor har varit väldigt häftiga, vi har fått vara med om och se så mycket och det blev verkligen ett minne för livet.

Vi har fått vara med och hjälpa till vid olika arbetsuppgifter och se hur saker och ting fungerar, och vi har lärt oss väldigt mycket nya coola saker om både djur och natur. Vi har bland annat lärt oss hur de identifierar vissa djur, hur man skiljer på hane och hona och hur man ser djurens så kallade ”body condition”
Vi har fått se geparder, elefanter, zebror, lejon och så många fler underbara djur. You name it.

Campingen som vi bodde på var extremt mysig. Vi bodde runt tre personer i tält, vilket självklart är annorlunda än att sova i sitt hus hemma i Sverige, men det lade bara till det där lilla extra på denna upplevelse.

Den här resan har varit väldigt bra för oss som personer, att gå igenom den långa restiden och sedan hamna på andra sidan världen i tre veckor har varit en utmaning. Men det har hjälpt till att bland annat stärka självförtroendet, man utvecklas helt enkelt som person och man vågar mer efter detta.

Vi är så tacksamma att vi fick denna otroliga resa från Realgymnasiet, allt var möjligt tack vare er!

Ronja, Hilma, Klara & Emelie
Realgymnasiet Linköping

Irland Första Veckan

Nu är första veckan på Irland snart över.

Resan hit gick bättre än förväntat tills vi kom till Flygplatsen i Dublin då vart de lite små kaos med att hitta till rätt buss och hitta vart man kan köpa bussbiljetten, men efter ca 1 timme bussresa blev vi upp plockade av våran handledare Helen. Vi fick måndag och tisdag ledigt men vi fick under måndagen åka och handla mat för hela veckan och under tisdagen fick vi en lite intruduktion på vad som skulle ske under resten av veckan , att en av oss skulle vara med Helen och den andra skulle var på kenneln.  vi har fått se när hundar har kommit till nya hem och när det har kommit in hundar till

 

//Filippa & Melina Real Linköping

Svar Musik, Bild & Tv; Nepal

– Vad är nepalesisk folkmusik?

I Nepal lyssnar man på mycket strängmusik och den liknar musik från runt om i Asien. Men vi hittar även pop, rock och klassisk musik i Nepal.
– Vad tittar man på för tv?

All den tv som ses kommer i från Nepal och man har svårt att hitta något från väster värden.
– Nationalsång?

Nepal nationalsång heter ’Sayaun Thunga Phool Ka’ Följ länken för att höra musiken: https://www.youtube.com/watch?v=i7ZvETrH-I4

 

 

Förberedelser och Vaccination

Hej!

Nu har vi haft det första mötet med vår projektledare och tycket det passa bra att lägga in mitt första inlägg i samband med detta. Vi har checkat av om alla är på banan och vad som behövs göras innan vi bär av till Nepal 🙂

Jag ska påbörja min vaccinations program på Onsdag och är väldigt nervös och exalterad på samma gång, nervös för jag inte är speciellt förtjust i sprutor men ser fram emot det eftersom det tar mig ett steg närmare till avfärd!

Sista mötet i Stockholm inför Nepal gjort!

Då var alltså det sista mötet ihop med elever från Real Eskilstuna, Västerås, Stockholm, Lund, Göteborg och Lidköping! Vi pratade om packlista,  uppgifter vi kommer jobba med under praktiken där, hur vi ska sätta ut mål samt utföra dem och en gruppuppgift där vi ska ta reda på olika frågor om Nepal och svara på dem som ska vara klar innan vi åker!

Det var mycket information att ta in men vi kommer att klara det. Känns mycket mer seriöst nu och jag har fått större förståelse om vad jag kommer att lära mig under tiden där.

Min och alla som kommer följa med på denna resa kommer garanterat att ha kul, lära sig mycket och komma hem som en mycket mer erfaren och självsäker ledare! 😀

 

image

Tack för den här gången Island!

I torsdags var sista riktiga dagen på gangmyllan och igår var dagen vi åkte från prakikgårdarna.

När man äntligen känner att man kommit in i hur de gör och ja, men det har verkligen varit roligt! Nu sitter jag förmodligen på flyget hem till Sverige. Kommer bli skönt att komma hem till Sverige och få komma hem till hästarna där, men oj vad man kommer sakna Island! Som sagt, nu har jag, i vilket fall, äntligen kommit in i stallgänget. Men jag vill verkligen komma tillbaka till Island i framtiden och förhoppningsvis hälsa på här på Syðri Gegnishólar!

Har varit väldigt lärorikt och kul att vara här, i torsdags, som avslutning på praktiken fick jag till och med rida en lektion för Julios Borba som är på gangmyllan några dagar! Wow säger ja bara, förstår knappt jag fick göra det, så snällt av dem att erbjuda detta till mig! Väldigt roligt och jätte trevliga och snälla är de allesammans!

Att få åka till Island har varit min dröm sedan länge och nu är det klart?! Tiden går så jäkla fort, vissa dagar kan vara långa, men helt plötsligt har 3 veckor gått! Väldigt lärorik som sagt och roligt! Särskilt när man börjar komma alla närmare och kunna namnen på hästarna och vet mer om vad som ska göras vid olika tillfällen. Ja, kommer verkligen sakna Island, det har verkligen varit en fantastiskt upplevelse!

Och ja! Finns inte en tvekan om att jag ska komma tillbaka någon gång!

Tack Island för den här gången och stort tack till Gangmyllan och alla som tog emot mig! Vi ses snart igen!

20160410_202703 20160419_132502

Dags för hemfärd

Nu har jag spenderat all min tid här på Vesturkot och det är dags för mig att åka hem tillsammans med de andra tjejerna. Jag har fått uppleva så himla mycket när jag har varit här så jag har flera dagar inte kunnat räkna upp allt jag har gjort. Människorna jag bor hos och de jag har träffat under min vistelse har alla tagit emot mig med öppna armar och välkomnat mig till deras hem och vardag samt tagit sig tiden att låta mig vara en del av den. Denna plats är full av pedagogiska och hårt arbetande personer som alltid sätter hästens bästa i första hand och jag är så glad som har fått spendera 3 veckor här.

Jag tar med mig många bra verktyg hem och tips att ta till när problem uppstår som jag vet att jag kommer ha användning av hela livet. Jag älskar den här platsen och jag hoppas att jag någon dag kommer komma tillbaka hit om så bara för att hälsa på. Island kommer för alltid vara ett land som betyder mycket för mig sen återstår det att se om jag återvänder hit om några år för att läsa på Holar vilket känns som ett mycket troligt alternativ för mig. Det känns tråkigt att lämna men jag är supertaggad på att komma hem och ta nytta av det jag har lärt mig och förhoppningsvis uppnå framsteg. Hejdå island för denna gången!

IMG_0988 IMG_0993

framme på hotellet

Nu, efter en lång jobbig dag, är jag och tjejerna på hotellet vid flygplatsen i Keflavik och har precis kastat oss i sängarna.Vi ska snart samla krafter till att gå ner och äta kvällsmat på hotellrestaurangen.

Avskedet med familjen på gården var otroligt jobbigt och jag grät hela vägen ifrån dem. på morgonen gick jag upp tidigt för att hinna umgås med dom och fick även rida ut min favorithingst Forkur frá Halakoti en sista gång, wow vilket sista bra ridpass jag hade!

Samtidigt som jag är ledsen över att åka är jag också glad över att få träffa mina vänner, familj och framförallt min häst där hemma igen för att känna om det känns annorlunda nu när jag tränat så himla mycket hästar här på Island.

13052486_10208099759763374_1956433055_o 13090764_10208099759803375_423243597_o

 

Tämjning av föl

Vi har nu under en 1,5 veckors period med helgen som vilodagar tagit in och påbörjat tämjning av några av de föl som går ute i flockarna. Just nu står det 5 st hingstar inne som inte har hunnit bli 1 år än. Vi lär dem att bli fångade, ledda, borstade och vi tar på deras ben för att göra de så hanterbara som möjligt inför framtiden då de nu kommer att släppas ut nu och sedan tas in igen vid senare tillfälle för att tränas ytterligare. Det har gått bra hittills och de är nu redo att bli utsläppta igen.

De fölen som har varit inne ett tag släpptes ut efter att ha frystmärkts med ”ID” på ryggen och det gick bra tycker jag. Med tanke på att de rakar en bit på ryggen och sedan håller fast fölet så visar det ju att arbetet vi har lagt ner med dem har lönat sig. Vi tog in nya föl idag men jag kommer inte hinna vara med så mycket med dem. Just denna träning har varit oerhört lärorik eftersom jag inte har gjort så mycket liknade tidigare. Jag har varit med vid tämjning men inte med det ansvaret jag hade denna gången och det kändes kul att få förtroendet att göra det.