Hemma i sverige!

Igår eftermiddag landade vi i sverige igen, det var snöblandat regn när vi landade så vi var inte så glada eftersom vi haft ganska bra väder på Island och faktsikt förväntade oss att komma hem till vår! Nu känns det jättekonstigt att vara hemma och höra alla prata samma språk som en själv haha! Ser fram emot att få träffa min egna häst och rida henne.

Tack för den här gången Island!

I torsdags var sista riktiga dagen på gangmyllan och igår var dagen vi åkte från prakikgårdarna.

När man äntligen känner att man kommit in i hur de gör och ja, men det har verkligen varit roligt! Nu sitter jag förmodligen på flyget hem till Sverige. Kommer bli skönt att komma hem till Sverige och få komma hem till hästarna där, men oj vad man kommer sakna Island! Som sagt, nu har jag, i vilket fall, äntligen kommit in i stallgänget. Men jag vill verkligen komma tillbaka till Island i framtiden och förhoppningsvis hälsa på här på Syðri Gegnishólar!

Har varit väldigt lärorikt och kul att vara här, i torsdags, som avslutning på praktiken fick jag till och med rida en lektion för Julios Borba som är på gangmyllan några dagar! Wow säger ja bara, förstår knappt jag fick göra det, så snällt av dem att erbjuda detta till mig! Väldigt roligt och jätte trevliga och snälla är de allesammans!

Att få åka till Island har varit min dröm sedan länge och nu är det klart?! Tiden går så jäkla fort, vissa dagar kan vara långa, men helt plötsligt har 3 veckor gått! Väldigt lärorik som sagt och roligt! Särskilt när man börjar komma alla närmare och kunna namnen på hästarna och vet mer om vad som ska göras vid olika tillfällen. Ja, kommer verkligen sakna Island, det har verkligen varit en fantastiskt upplevelse!

Och ja! Finns inte en tvekan om att jag ska komma tillbaka någon gång!

Tack Island för den här gången och stort tack till Gangmyllan och alla som tog emot mig! Vi ses snart igen!

20160410_202703 20160419_132502

Dags för hemfärd

Nu har jag spenderat all min tid här på Vesturkot och det är dags för mig att åka hem tillsammans med de andra tjejerna. Jag har fått uppleva så himla mycket när jag har varit här så jag har flera dagar inte kunnat räkna upp allt jag har gjort. Människorna jag bor hos och de jag har träffat under min vistelse har alla tagit emot mig med öppna armar och välkomnat mig till deras hem och vardag samt tagit sig tiden att låta mig vara en del av den. Denna plats är full av pedagogiska och hårt arbetande personer som alltid sätter hästens bästa i första hand och jag är så glad som har fått spendera 3 veckor här.

Jag tar med mig många bra verktyg hem och tips att ta till när problem uppstår som jag vet att jag kommer ha användning av hela livet. Jag älskar den här platsen och jag hoppas att jag någon dag kommer komma tillbaka hit om så bara för att hälsa på. Island kommer för alltid vara ett land som betyder mycket för mig sen återstår det att se om jag återvänder hit om några år för att läsa på Holar vilket känns som ett mycket troligt alternativ för mig. Det känns tråkigt att lämna men jag är supertaggad på att komma hem och ta nytta av det jag har lärt mig och förhoppningsvis uppnå framsteg. Hejdå island för denna gången!

IMG_0988 IMG_0993

framme på hotellet

Nu, efter en lång jobbig dag, är jag och tjejerna på hotellet vid flygplatsen i Keflavik och har precis kastat oss i sängarna.Vi ska snart samla krafter till att gå ner och äta kvällsmat på hotellrestaurangen.

Avskedet med familjen på gården var otroligt jobbigt och jag grät hela vägen ifrån dem. på morgonen gick jag upp tidigt för att hinna umgås med dom och fick även rida ut min favorithingst Forkur frá Halakoti en sista gång, wow vilket sista bra ridpass jag hade!

Samtidigt som jag är ledsen över att åka är jag också glad över att få träffa mina vänner, familj och framförallt min häst där hemma igen för att känna om det känns annorlunda nu när jag tränat så himla mycket hästar här på Island.

13052486_10208099759763374_1956433055_o 13090764_10208099759803375_423243597_o

 

Framme på flygplatsen

Nu sitter vi på hotellrummet i Keflavik! Under dagen har vi varit i reykjavik och shoppat och ätit god mat! Nu är vi ganska trötta men ska snart gå ner till restaurangen och äta. Vi måste vara på flygplatsen strax innan 6 på morgonen imorgon, så blir nog en tidig kväll!

Tämjning av föl

Vi har nu under en 1,5 veckors period med helgen som vilodagar tagit in och påbörjat tämjning av några av de föl som går ute i flockarna. Just nu står det 5 st hingstar inne som inte har hunnit bli 1 år än. Vi lär dem att bli fångade, ledda, borstade och vi tar på deras ben för att göra de så hanterbara som möjligt inför framtiden då de nu kommer att släppas ut nu och sedan tas in igen vid senare tillfälle för att tränas ytterligare. Det har gått bra hittills och de är nu redo att bli utsläppta igen.

De fölen som har varit inne ett tag släpptes ut efter att ha frystmärkts med ”ID” på ryggen och det gick bra tycker jag. Med tanke på att de rakar en bit på ryggen och sedan håller fast fölet så visar det ju att arbetet vi har lagt ner med dem har lönat sig. Vi tog in nya föl idag men jag kommer inte hinna vara med så mycket med dem. Just denna träning har varit oerhört lärorik eftersom jag inte har gjort så mycket liknade tidigare. Jag har varit med vid tämjning men inte med det ansvaret jag hade denna gången och det kändes kul att få förtroendet att göra det.

Skillnader och jämförelser

Efter 3 veckor här på Island så märker man av ganska mycket skillnader på hästträningen, hästhållningen och övrig stallskötsel.

En grej är hästträningen, jag berättade i mitt förra inlägg att jag fick lägga pass på en häst som bara varit i träning i en vecka. Det hade aldrig hänt i Sverige. När hästar har vilat, sätter man igång dom långsamt, man skrittar minst i två-tre veckor, jobbar lite sidförande och mjukgörande, men för mig är det mer ut i skogen, bara få hästen att lunka runt lite, och sakta öka på med längre turer, mer avancerat terräng, lägga in lite trav osv. Jag bygger upp min häst sakta och vill inte att någonting går för snabbt. Gärna mycket jobb från marken också som omväxling när man börjar trava och sidföra mer.

Húmi var bara riden kanske 5 gånger innan jag började rida honom, och första gången vi red honom så red vi bara ut och red alla gångarter, tölt,trav, skritt,galopp och red ganska långt.

 

En annan sak är strömedlet, det är spån överallt i boxarna och jag frågade igår om man använde halm och hon svarade att hon hade gjort det innan, men att det var smidigare med halm och att bäddarna inte blir lika höga med spån.

 

En annan sak är fodringarna, i Sverige ger vi hästarna 3-4 gånger om dagen, här är det två gånger om dagen, och om det är klockan 8 eller 10 spelar ingen större roll sen runt klockan 18 på kvällen.

Utrustningen hängs i stallgången och tränsen hänger på utsidan av en box. Borstarna ligger i fönstren och allt är bara där det får plats.

När hästarna går i flock så går det i stora hagar med mycket beten, men när dom är träningshästar är de bara ute korta stunder på dagen och oftast i små rasthagar.

Freyja och Hrund lämnar ofta hingstarna vid foderkärrorna och balen och låter den stå där fritt och äta. Superkul och har aldrig sett det i Sverige!

13082179_761883353912179_1539596811_n 13059489_761883280578853_269886885_n

Detta är bara lite av väldigt mycket som är annorlunda, men detta är det största för mig.

Tankar och idéer

Min praktikvärd Freyja, är världens snällaste och alltid glad, positiv och tänker jämt på hästen. Oftast när hon berättar om en häst och hästen har haft ett problem, eller när hon tränat den så har hon känt att nått är fel. Hon tänker alltid jättemycket på hur hon ska lägga upp träningen men framförallt på HUR hon ska träna hästen. En av hennes hingstar var med om en olycka för ett par år sedan. Han är bra nu, men han kommer aldrig kunna tränas som han kunde innan. Hon har verkligen lagt ner så mycket tid på att hitta rätt träningsupplägg för honom så han ska trivas, vara glad men ändå hålla kondition och muskler uppe.

En sak hon gör, är att använda rösten istället för pisken. Vilket har varit jätte intressant att se. När hon rider en häst och den dummat sig, så ryter hon i, skriker HEY, och sen ger hästen sig. För den förstår att det räcker och är allvar då. För mig blir det tydligare ur hästens perspektiv än att pisken läggs till.

Jag är väldigt fascinerad över hur mycket hon vet, hur mycket kunskap hon har och hur duktig hon faktiskt är. Vi pratade lite igår om att prata engelska, och båda av oss har varit ganska osäkra på språket, men trots det så har jag lärt mig så otroligt mycket, och har så himla mycket inspiration och idéer med mig och kan inte vänta tills jag får börja rida Framtid, Freydis och Gledi igen. Freydis har jag mest förhoppningar på, för jag tror att det här sättet hon har att tänka i longering och ridning. Det jag tycker är roligast är hur mycket jag lärt mig om pass. Jag red pass ordentligt igår, det gick så sjukt snabbt. Helt sjukt, och då har han varit ute i hage i flera månader och bara tränad i en vecka. Har lärt mig så mycket teoretiskt om hur man ska sitta, hur man ska göra hur man ska tänka. Försökte sedan lägga pass på min träningshäst Húmi, men han var supertaggad och jag har nog tränat galoppen lite för mycket på honom, för han var för stark i den, men Freyja la honom en gång, och shit vad det gick!

 

Det ska bli tråkigt och jobbigt att åka hem, men WOW vad mycket man lärt sig.

 

Här är Freyjas dotter Hrund och deras hingst Josteinn fra Vótmula 11 år

Sista fredagen på Island…

För denna gången!

Ska absolut komma tillbaka! Om det blir för att jobba eller inte får jag se, hade nog varit fruktansvärt lärorik och spännande det med! Och tänkt, fått erbjudande om att få komma tillbaka till Gangmyllan för anställning när jag vill! Det var bara att höra av mig sa de! Alltså känslan när man hör det är så stor, då får man som en bekräftelse på att man ändå gjort ett bra jobb och att de tycker att man passat in!

Kanske tagit en liten period innan man känner sig mer hemmastadd men så får det ju vara! Blev så himla glad av det och ja, det är mycket möjligt att jag kommer någon sommar, kan nog tyvärr inte bli den här, men nästa sommar kanske?! 😀

20160410_202711

sista kvällen på Halakoti

Nu är sista kvällen på gården kommen och jag har varvat packning med att umgås med alla och deppa över att åka hem. Jag vill verkligen stanna och Svana vill verkligen ha kvar mig, vilket är en jobbig kombo om man ska resa tillbaka till Sverige imorgon.

Idag har jag ridit mina projekthästar och bara tagit vara på allt.

Men, jag får glädja mig åt att jag haft en helt fantastisk tid här och att jag kommer åka tillbaka för jobb så småningom!

12962686_10208013050795704_1299721735_o 13016413_10208029848455635_1852282867_o 13000425_10208029853655765_1504337315_o 12991795_10208029853735767_1718003396_o 12980834_10208029853615764_2067589560_o