Tillbaka från Nord Irland

Hej nu har jag vart tillbaka från Nord Irland i några veckor och det har vart full fart med plugget så tyvärr har blogg inlägget glömts bort men skriver det nu.

Sista tiden i Irland flöt på bra och jag var så gott som själv ständig i mitt arbete jag skötte utfodring, mockning samt aktivering av hundar exempelvis så skar jag upp kött och vägde det åt hundarna, samt tog och släppte dom på ängen så dom fick springa jag var även ute och gick med hundarna på promenad.

Samt att vi även var iväg på Grey hound  kapplöpning en dag vilket var otroligt hur snabbt hundarna sprang varje lopp tog cirka 19 sekunder för hundarna.

Jag är så tacksam för att jag fick den här chansen att åka till Irland av Realgymnasiet och rekommenderar att man försöker få denna chans att åka iväg då det är väldigt lärorikt att se hur man gör i ett annat land än Sverige eftersom skötseln skiljer sig än del.

Träningsbana
Jag och en av hundarna (Grey hound)

Video på kapplöpningsbanan

Irland Första Veckan

Nu är första veckan på Irland snart över.

Resan hit gick bättre än förväntat tills vi kom till Flygplatsen i Dublin då vart de lite små kaos med att hitta till rätt buss och hitta vart man kan köpa bussbiljetten, men efter ca 1 timme bussresa blev vi upp plockade av våran handledare Helen. Vi fick måndag och tisdag ledigt men vi fick under måndagen åka och handla mat för hela veckan och under tisdagen fick vi en lite intruduktion på vad som skulle ske under resten av veckan , att en av oss skulle vara med Helen och den andra skulle var på kenneln.  vi har fått se när hundar har kommit till nya hem och när det har kommit in hundar till

 

//Filippa & Melina Real Linköping

Dag 1-4 i Nord Irland (Robin Henriksson från Realgymnasiet i Västerås)

Nu har jag vart i Nord Irland 4 dagar och tänkte sammanfatta lite kort vad som hänt men innan vi kommer till den punkten ska jag nämna att jag fick en ny placering och inte är på en kennel utom hos en som håller på med rehabilitering av hästar samt viss del hundar. Min nya placering är i utkanten av staden ballyclare.

Dag 1 (Måndag 25 mars):
Jag avreste ifrån Västerås 7:35 till Stockholm där jag sedan tog ett flyg till Dublin och från Dublin tog jag bussen upp till Belfast där min värd/handledare James möte upp mig, vi åkte hem till honom och jag lämnade mina saker på rummet och så runt 17-18 tiden gav vi oss av till stallet där han har hästarna vilket ligger cirka 5 minuter från hans hus för fots, vi fixade lite med hästarna.

Senare på kvällen runt 19-20 tiden så åkte James iväg för att hämta några hästar men jag vart kvar hemma för att villa upp mig från resan. Strax efter 20 tiden så kom hans sambo Shelley hem och vi satt och snackade ett tag innan jag bestämde mig för att gå att lägga mig kring 22 tiden, fast svensk tid så var ju klockan 23 så jag var väldigt trött då.

Dag 2 (tisdag 26 mars):
Vi startade igång vid cirka 10 tiden i stallet med att plocka ut hästar till motions maskinen vilket är som en paddock med galler inuti som man startar igång mekaniskt så den börjar snurra runt så hästarna får gå runt där ett tag och stärka sina ben muskler. Jag fick även stå och hålla i hästar som stod på plattor som på något sätt gav ifrån sig typ vibrationer som skulle få hästen muskler stretchade, fast James sa vad det var men just nu kan jag inte komma ihåg riktigt exakt vad han sa att det var så jag får återkoppla senare i något annat blogg inlägg.

Under andra dagen var vi även ut med James Greyhounds och lätt dom springa lite.

Fast vi gjorde mycket så fick jag redan sluta vid 17 tiden och glad var jag för det ändå eftersom jag fortfarande gick efter den svenska klockan så för mig var klockan cirka 18.

Dag 3 (onsdag 27 mars):
Den tredje dagen började vi vid stallet vid cirka 9 tiden med mockning och ställa hästar i motions maskinen samt ställa hästar på plattorna det var cirka 3 hästar jag stod och höll sammanlagt under dagen i 20 minuter var två gånger så jag stod sammanlagt 2 timmar den dagen vid plattorna. Samt att jag fick hålla koll på tiden och ställa om plattornas styrka efter som tiden flöt på.
Första steget var att man ställde maskinen på 70 i 3 minuter.
Andra steget var att man ställde maskinen på 60 i 2 minuter.
Tredje och sista steget ställde man maskinen på 100 vilket även är max i 15 minuter.
När tredje steget var klart kom James och hämtade hästen och tog ditt nästa.

Sedan mot kvällen åkte vi iväg till en ridskola tror jag det var där det var två hästar som hade bokat in sig på att få stå på plattorna.

Samt även den 3 dagen var vi ut med Hans greyhounds och lät dom springa av sig.

Jag hjälpte även James pappa under dagen med att röja undan lite skräp från gården som vi körde upp med traktorn till en av deras ängar och la det där.

Dag 4 (idag/torsdag 28 mars):
Vi började i stallet vid cirka 9 tiden med att mata hans greyhounds som har boxar där sen där efter fick jag stå och hålla i en häst som stod på plattorna.

Där efter mockade jag ut hundarnas boxar samt bytte vatten och där efter vart det att mocka hästarnas boxar och byta ut till fräscht vatten åt dom också.

När vi var klara med hästarnas boxar tog vi ut han 4 greyhounds vid stallet (Han har även 2 vid sitt hus).

Där efter tog vi lunch och när vi var klara med lunchen så började vi fixa ordning för greyhounds valparna James har köpt då vi fixade med hagen dom ska sitta i men det projektet insåg vi att vi behövde var fler för att klara av så det ska vi eventuellt ta imorgon.

Efter det avslutade vi dagen i stallet och nu är James borta och hämtar lite hästar och jag har fått sluta för dagen klockan var cirka 16-17 när jag fick sluta idag.

Jag kommer lägga ut lite bilder härifrån men jag ska kolla med James om det är okej för honom om jag lägger ut lite bilder på anläggningen senare så nu blir det bara på en äng jag och James var på idag här i Nord Irland.

Hemma igen

Jag kom hem på natten mellan fredag (22/3) och lördag (23/3). Jag har verkligen inte ångrat att jag åkte till Irland, har fått en ny familj, lärt ut folk hur man faktiskt tar hand om djur och jag har äntligen fått träffa illrar! Måndagen 18/3 så var det Birds of prey utanför Petmania Navan, en man hade med sina rovfåglar som han visade upp. Han hade även med sig 3 illrar och jag fick hålla 2 av dem, helt underbara djur.

Efter detta äventyret så är det bestämt att jag definitiv ska tillbaka till Irland. Har fått en helt ny familj och nya kompisar. Ska troligtvis dit i sommar, höst och nästa maj. Så glad att jag vågade åka till ett främmande land och bo med främlingar, kunde verkligen inte gått bättre!

/Pandora, Helsingborg

Min sista vecka på Irland

Idag var min sista dag på praktiken och imorgon åker jag hem. Dessa tre veckorna har gått så oerhört snabbt och har varit så himla lärorika. Denna resan har tagit mig ur min comfort zone så många gånger och har på det sättet hjälpt mig växa som person. Människorna jag har träffat här på Irland har varit underbara och välkomnat mig med öppna armar. Dom har tagit hand om mig sedan dag 1 och hjälpt och stöttat mig i mitt arbete. Min värdfamilj har tagit in mig som en i familjen och detta är jag väldigt tacksam över, jag kunde inte önska mig en bättre värdfamilj.

Jag har lärt mig mycket om djuraffärer och hur de drivs, även hur det går till ”bakom kulisserna”, vilket har varit spännande och väldigt givande. Jag kommer ta med mina nya kunskaper till min vardag och hoppas definitivt få en chans till att besöka Irland i framtiden. Denna upplevelsen kommer jag aldrig glömma och jag rekommenderar alla som har en chans att åka hit. Tack för mig!

// Isabell, Helsingborg

Sista veckan på Irland

Hej!

Detta är vår sista vecka här på Irland!

(Bild från morgonpromenad)

17/3-19 St.Patrick’s day!

Den 17/3 här på Irland så firas St. Patrick’s day. Det är Irlands nationaldag och då firar de till minne av skyddshelgonet Patrick. Vi var lediga då det var en söndag och vid klockan 13.00 på eftermiddagen, så blev vi skjutsade av vår handledare in till Carrickmacross stad. Vi gick och åt på en typisk irländsk restaurang då en massa maträtter såsom kyckling, rostad potatis, potatismos, pommes frites, couscous samt sås hamnade på en och samma tallrik. Det resulterade till en väldigt god lunch!

Efter lunch så var det dags för parad. Alla i staden samlades för att kolla på hur stadens resurser åkte förbi. Brandbilar, polisbilar och ambulanser till olika klubbar såsom bilklubbar då en massa äldre bilar åkte förbi och cykelklubbar då människor susade förbi på cyklar. Musik spelades av orkestrar och stämningen var på topp. Alla var glada och hurrade, en massa barnfamiljer tittade glatt på paraden tillsammans. Jag och Melanie tilldelades även varsin klubba som kastades mot oss från en kvinna inifrån paraden.

När paraden tog sitt slut började vi dra oss tillbaka till uppmötningsstället vi bestämt oss  för att mötas tillsammans med handledaren sedan innan. Vi åkte sedan hem och gjorde inte så mycket mer den dagen.

18/3-19

Vi har nu två jobbdagar kvar här på Carrick dog shelter. Kajsas skift är mellan 08.00-16.00 och Melanies 09.00-17.00.

Kajsas skift:

Dagen började med en promenad tillsammans med handledaren och hennes 9 hundar. Vädret var ganska så mulet och det regnade emellanåt. Vi kastade boll till hennes hundar som vi alltid gör på morgonpromenaden, det är något som verkligen uppskattas  hos dem alla. Därefter när vi kom tillbaka så hade jag frukostrast. När den tagit slut så gick jag med en av handledarens hundar, Jerry. Jerry måste gå på kortare promenader då han väldigt fort blir trött i sina bakben. Detta beror på en sjukdom som han fötts med. Det gör inte ont för honom men han orkar bara inte att gå lika mycket. Därmed så kan han inte gå den långa morgonpromenaden som de andra längre.

När Jerrys promenad var klar så gick jag för att skrubba rent boxar inne hos de hundar utan hem. De boxar som skrubbades var tomma då hundarna som varit där innan, antingen fått ett nytt hem eller förflyttats. Efter varje ny hund så skrubbas och desinficeras varje box noga. Detta sker för att förebygga smittorisker. Efter 4 skrubbade boxar så sköljdes de alla ur för att ta bort medlet jag använt mig av vid skrubbningen.

Efter det så sköljde jag igenom flera fårfällar som hade rengöringsmedel i sig för att sedan hänga upp de alla på tork. Därefter så sköljde jag rent en stor rastgård inne vid hundpensionatet. Detta tog cirka en timme och då hade klockan hunnit blivit 13.00, vilket är vår lunchtid.

Klockan 14:00 så gick vi med Devin som var lite busig. Han ville gärna leka med kopplet och började med en slags dragkamp tillsammans med det. Efter en stund lugnade han ner sig och började gå fot igen.

När vi kom tillbaka så var klockan 15.35 och då fick jag sluta lite tidigare.

 

Melanies skift:

Melanie skift började med att ge frukost till alla hundpensionatets hundar och släppa ut dem i rastgårdarna. Sedan rengjordes boxarna genom att plocka upp avföring inne hos hundarna utan hem. Därefter spolades boxarna rena med vattenslag. Några fårfällar spolades sedan av och hängdes upp på tork. Devin och Gruff’s boxar gjordes sedan rena med hjälp av vattenslag. Matskålar diskades efter det och sedan var klockan 13.00 och lunchdags.

Klockan 14.00 var det dags för promenad med Devin.

Efter promenaden så togs hundarna in igen från rastgårdarna in till hundpensionatet. Gruff släpptes sedan in från att varit ute hela dagen. Därefter var klockan 17.00 och skiftet tog sitt slut.

19/3-19

Kajsas skift 08.00-16.00

Dagen började som vanligt med långpromenad med handledaren och hennes hundar. Efter promenaden så fick jag frukostrast för att sedan gå ut med Jerry.

Efter Jerrys promenad så gick jag för att göra rent en till rastgård. Denna var större och tog därmed lite längre tid. Vid klockan 13.00 så hade vi lunchrast och därefter gick vi med Devin igen. Han var busigare denna gång och ville knappt lyssna på  något av det vi sa. Det är även svårt att bli arg på honom när han är så söt men vi fick samtidigt försöka vara så bestämda som möjligt.

Efter promenaden så handlade vi mat och därefter slutade vi båda.

 

Melanies skift: 09.00-17.00

Tisdagen började med samma sak som på måndagen, att ta ut alla hundpensionatets hundar ut till rastgårdarna. Fler fårfällar spolades sedan rena och Gruff’s och Devins boxar stod sedan på tur för att göras rena. Två boxar inne hos de hundar utan hem skrubbades sedan och därefter blev klockan 13.00 och lunchdags.

Klockan 14.00 så gick vi tillsammans med Devin för att sedan efter det åka och handla mat inför veckan. Därefter fick vi båda sluta våra skift.

20/3-19

I onsdags så åkte vi tillsammans med vår handledare till två hundcenter. Ena hade lite bättre förutsättningar medan den andra inte hade lite gott ställt. De båda var supertrevliga men på det ställe som hade bättre förutsättningar, även kallad Dogstrust så fick vi en privat guidad tur runt av en tjej. Hon visade oss där valparna fanns och där mamman var när hon precis fött sina valpar. Dogstrust hade väldigt smarta boxar för hundarna där små hål på ena sidan av boxen fanns. Genom de små hålen så kunde hundarna lukta på människornas händer vilket är ett naturligt beteende. Alla hundarna kunde även inte se varandra för att trissa och stressa upp varandra. Vi besökte sedan det andra stället med mindre bra förutsättningar efter ett stopp på ett ställe för lunch. Hundcentret kallades för Collin Animal shelter. Detta center innehöll inte bara hundar utan även kaniner, fåglar, katter, en orm, getter, ankor, höns och två tuppar. Allting låg utomhus förutom en liten stuga som fanns på tomten. Därinne fanns 4 kaninungar i en bur, ormen i en annan längre bort och en bur med en stor papegoja. De alla såg ut att må hyfsat bra. De hade även tur nog rent vatten och mat. Hundboxarna utomhus hade varsin hundkorg med tjockt täcke. Det fanns omkring 15 hundar.

Resan var häftig då vi fick se hur olika det kan vara, men samtidigt var det väldigt sorgligt också att se att alla inte har möjligheten att ge djuren till det bättre. Då de vaccineras och chippas på Dogstrust men inte på Collin Animal shelter.

Vår dag slutade sedan då vi kom tillbaka hem igen.

21/3-19

Idag var vi lediga för att hinna med att packa ihop allting innan avresa till Sverige imorgon. Vi har packat ihop väskorna och städat ur rummet. Resten av dagen har vi inget speciellt planerat. Imorgon går vår buss härifrån klockan 08.00 då vi är framme på Irlands flygplats vid 09.00. Därefter ska vi vänta på flyget klockan 12.00 och då är vi framme i Sverige vid 15.40. Tåget till Gävle går sedan 17.55 vilket beräknas oss framme klockan 18.56.

Eftersom vi åker hem imorgon så finns det många blandade känslor kring det, men framförallt känner vi oss redo. Dessa 3 veckor har varit fantastiska samtidigt som det kunde kännas tufft ibland. Vi fick en helt ny syn på hur hundar behandlas i ett annat land än Sverige, och en inblick över hur många hundar som blir övergivna varje dag. Vi har också lärt oss otroligt mycket när det gäller att man inte ska ta något för givet. En tacksamhet känner vi om vi skulle sammanfatta alltihop. Tacksamhet då vi fått vara med och göra skillnad genom att bland annat träna en golden retriever kallad Devin som är cirka 8 månader. Han hade aldrig fått sådan uppmärksamhet som han behövt sedan tidig ålder. Vi fick lära honom att gå i koppel, ta godis fint, sitta och stanna kvar. En personlighetsförändring kände vi började ske nästan efter bara någon vecka. Devin som varit blyg och inte ens visste hur man kunde leka, förändrades till den mest kärleksfulla hunden som viftade på svansen, ville pussas och sitta på ens fötter. 

Att vi fick möjligheten till detta är vi så innerligt tacksamma för. Det är ett minne för livet och något vi båda alltid kommer ha med oss.

Med vänliga hälsningar, Kajsa Naddumsether och Melanie Nilsson NB16C, Realgymnasiet Gävle.

Första avramlingen, check!

Lördag 16/3 – Som en vanlig arbetsdag ser ut här så red jag som vanligt men sedan under lunchen så bakade  jag, då jag lovat familjen att baka. Det blev två typiska svenska bakelser; chokladbollar och kladdkaka, kan ju inte bli mer svenskt haha. Bakelserna uppskattades väldigt mycket!

 

Söndag 17/3 = Saint Patrick`s day. Familjen åkte till kyrkan på morgonen så jag fick en liten sovmorgon. När dem kom tillbaka hem så drog jag och ”barnen” ut och red hästarna. På kvällen så serverades det en traditionell irländsk rätt och en mycket god irländsk äppelpaj.

Måndag 18/3 – Idag så blev jag avbockad av herr prickig som tyckte det var kul att köra lite rodeo och kasta av mig. Ingen skada skedd och jag satt upp igen, sedan så red jag och Edward ett par hästar till innan dagen var slut. Passade även på att fläta en av hästarna som hade lång och tjock man, blev rätt bra!  

Tisdag 19/3 – Idag så var jag ledig och tog en lång promenad inom området där familjen bor. Familjens hund ”Buddy” följde med mig på hela promenaden, kul med lite sällskap. Träffade även på en åsna på vägen.

  

 

Onsdag 20/3 – Rida, rida, rida och rida. Nio hästar ridna idag, vissa av dem red jag bara ut på medans vissa fick både en uteritt och trimmades lite i paddocken. Kevin (bruna hästen till höger) som varit förkyld är nästan helt frisk igen och det märktes idag, sprallig och pigg var han. Vilket resulterade i lite bockning och glädjeskutt under ridpasset, tur att man har bra balans och satt kvar. Men det var bara kul att se att han mår bra och är så glad.

Men efter denna långa dag så kan jag säga att jag är trött och kommer garanterat att sova gott inatt!

  

//Josse

Sista veckan

Nu är sista veckan påbörjad och jag har insett att det är hemfärd på fredag. Tiden har gått extremt snabbt och det har varit mycket lättare än vad jag föreställde mig att det skulle vara.  Jag uppmanar verkligen alla att göra en sån här reda om man får chansen, man utvecklas otroligt mycket som person och får en nyttig erfarenhet för resten av livet.

I söndags var det St Patricks day och jag tror att dom flesta firade det genom att ha på sig något grönt och kolla på parader eller liknande. Men inte en hästfamilj som min värdfamilj.

Vi åkte till Dublin för att mannen skulle tävla två hästar i en Grand Prix. Dagen började 07.30 med mockning och fordring av hästarna innan vi själva gick in och åt frukost. Därefter började vi direkt göra vid hästarna som skulle tävlas, de borstades, tvättade ben/svansar, såg till att all utrustning var ren och snabbputsade allt lite till. Klockan blev 11.30 och det var dags att mocka igen och ge hästarna lunch hö för att vi skulle åka kl 12.

Resan gick inte riktigt som vi hade tänkt oss då vi fick köra en annan väg på grund av en parad men vi kom fram i tid. Hästarna hoppades och det räckte till två felfria rundor och en tredjeplats med den ena och ett tidsfel i grunden med den andra.

När vi sedan kom hem igen skulle det mockas till alla hästar och kvällsfodra. Vi var klara 22.30 så det var en lång dag men det var roligt så tiden gick väldigt snabbt.

Igår måndag var det sedan ny tävling fast med 6 unghästar som hoppade 90,100,110cm och alla skötte sig utmärkt.

Detta var mitt sista inlägg från min resa.

/Linnéa, helsingborg

Andra veckan på Irland

Skulle lagt ut detta igår men något var fel med sidan, mobilen eller internetet så inlägget las aldrig upp…

Denna veckan har varit lika rolig. Det kom in 2 nya guldhamstrar i affären och det var av olika kön så honan är troligtvis dräktig. Sen när jag kollade till marsvinen märkte jag att den ena var lite tjockare, visade sig att hon är dräktig hon med. Utöver det så har jag lärt ut mer om djurskötsel kring gnagare, både till de anställda och köpare. Trivs lika bra nu som första veckan!

Igår var St. Patrick och jag hade väldigt roligt. Jag umgicks med en tjej (Hanna 17 år) och hennes kompisar, vi åkte karuseller, såg paraden i Navan och gick ut för att äta.

/Pandora, Helsingborg

Min andra vecka på Irland

Nu har snart min andra vecka på Irland passerat och jag börjar nu inse hur snabbt tiden går. I torsdags tog min värdfamilj med mig upp till Dublin där vi besökte olika turistattraktioner. Vi besökte Kilmainham Gaol, ett gammalt fängelse, där vi gick en intressant guidad tur. Vi såg även andra attraktioner som Temple bar, The royal hospital Kilmainham och Trinity College som hade mycket fin arkitektur och mäktiga byggnader. Vi åt lunch på en mysig pub och åkte sedan vidare till ett köpcentrum utanför Dublin där vi shoppade lite. Jag fick även träffa min värdmammas syster och hennes familj som var jätte trevliga!

Imorgon är det St. Patrick´s day, en stor högtid i Irland som firas över hela världen. Jag ska ännu en gång upp till Dublin, denna gången för att se på den stora paraden som hålls där varje år med min värdfamilj. Jag ser verkligen fram emot detta och hoppas det blir en underbar dag!     // Isabell, Helsingborg