Hemma igen

Jag kom hem på natten mellan fredag (22/3) och lördag (23/3). Jag har verkligen inte ångrat att jag åkte till Irland, har fått en ny familj, lärt ut folk hur man faktiskt tar hand om djur och jag har äntligen fått träffa illrar! Måndagen 18/3 så var det Birds of prey utanför Petmania Navan, en man hade med sina rovfåglar som han visade upp. Han hade även med sig 3 illrar och jag fick hålla 2 av dem, helt underbara djur.

Efter detta äventyret så är det bestämt att jag definitiv ska tillbaka till Irland. Har fått en helt ny familj och nya kompisar. Ska troligtvis dit i sommar, höst och nästa maj. Så glad att jag vågade åka till ett främmande land och bo med främlingar, kunde verkligen inte gått bättre!

/Pandora, Helsingborg

Min sista vecka på Irland

Idag var min sista dag på praktiken och imorgon åker jag hem. Dessa tre veckorna har gått så oerhört snabbt och har varit så himla lärorika. Denna resan har tagit mig ur min comfort zone så många gånger och har på det sättet hjälpt mig växa som person. Människorna jag har träffat här på Irland har varit underbara och välkomnat mig med öppna armar. Dom har tagit hand om mig sedan dag 1 och hjälpt och stöttat mig i mitt arbete. Min värdfamilj har tagit in mig som en i familjen och detta är jag väldigt tacksam över, jag kunde inte önska mig en bättre värdfamilj.

Jag har lärt mig mycket om djuraffärer och hur de drivs, även hur det går till ”bakom kulisserna”, vilket har varit spännande och väldigt givande. Jag kommer ta med mina nya kunskaper till min vardag och hoppas definitivt få en chans till att besöka Irland i framtiden. Denna upplevelsen kommer jag aldrig glömma och jag rekommenderar alla som har en chans att åka hit. Tack för mig!

// Isabell, Helsingborg

Sista veckan

Nu är sista veckan påbörjad och jag har insett att det är hemfärd på fredag. Tiden har gått extremt snabbt och det har varit mycket lättare än vad jag föreställde mig att det skulle vara.  Jag uppmanar verkligen alla att göra en sån här reda om man får chansen, man utvecklas otroligt mycket som person och får en nyttig erfarenhet för resten av livet.

I söndags var det St Patricks day och jag tror att dom flesta firade det genom att ha på sig något grönt och kolla på parader eller liknande. Men inte en hästfamilj som min värdfamilj.

Vi åkte till Dublin för att mannen skulle tävla två hästar i en Grand Prix. Dagen började 07.30 med mockning och fordring av hästarna innan vi själva gick in och åt frukost. Därefter började vi direkt göra vid hästarna som skulle tävlas, de borstades, tvättade ben/svansar, såg till att all utrustning var ren och snabbputsade allt lite till. Klockan blev 11.30 och det var dags att mocka igen och ge hästarna lunch hö för att vi skulle åka kl 12.

Resan gick inte riktigt som vi hade tänkt oss då vi fick köra en annan väg på grund av en parad men vi kom fram i tid. Hästarna hoppades och det räckte till två felfria rundor och en tredjeplats med den ena och ett tidsfel i grunden med den andra.

När vi sedan kom hem igen skulle det mockas till alla hästar och kvällsfodra. Vi var klara 22.30 så det var en lång dag men det var roligt så tiden gick väldigt snabbt.

Igår måndag var det sedan ny tävling fast med 6 unghästar som hoppade 90,100,110cm och alla skötte sig utmärkt.

Detta var mitt sista inlägg från min resa.

/Linnéa, helsingborg

Andra veckan på Irland

Skulle lagt ut detta igår men något var fel med sidan, mobilen eller internetet så inlägget las aldrig upp…

Denna veckan har varit lika rolig. Det kom in 2 nya guldhamstrar i affären och det var av olika kön så honan är troligtvis dräktig. Sen när jag kollade till marsvinen märkte jag att den ena var lite tjockare, visade sig att hon är dräktig hon med. Utöver det så har jag lärt ut mer om djurskötsel kring gnagare, både till de anställda och köpare. Trivs lika bra nu som första veckan!

Igår var St. Patrick och jag hade väldigt roligt. Jag umgicks med en tjej (Hanna 17 år) och hennes kompisar, vi åkte karuseller, såg paraden i Navan och gick ut för att äta.

/Pandora, Helsingborg

Min andra vecka på Irland

Nu har snart min andra vecka på Irland passerat och jag börjar nu inse hur snabbt tiden går. I torsdags tog min värdfamilj med mig upp till Dublin där vi besökte olika turistattraktioner. Vi besökte Kilmainham Gaol, ett gammalt fängelse, där vi gick en intressant guidad tur. Vi såg även andra attraktioner som Temple bar, The royal hospital Kilmainham och Trinity College som hade mycket fin arkitektur och mäktiga byggnader. Vi åt lunch på en mysig pub och åkte sedan vidare till ett köpcentrum utanför Dublin där vi shoppade lite. Jag fick även träffa min värdmammas syster och hennes familj som var jätte trevliga!

Imorgon är det St. Patrick´s day, en stor högtid i Irland som firas över hela världen. Jag ska ännu en gång upp till Dublin, denna gången för att se på den stora paraden som hålls där varje år med min värdfamilj. Jag ser verkligen fram emot detta och hoppas det blir en underbar dag!     // Isabell, Helsingborg

    

Erica vs. Mur

Hi!

Den 13 mars 2019

Dagen började kl 9 med att Ryan höll en liten presentation om poaching och anti-poaching. Sen satte vi oss i bilarna både vi svenskar och alla volontärer för att åka till ett ställe som har en liten utställning av snaror och annat som tjuvjägare här använder sig av men det här stället har också en del av en hinderbana som ”The anti-poachers” använder sig av i sin träning. Hinderbanan bestod av balansgång, krypande, klättrande och av en 2,5m hög mur i slutet. Vi delade upp oss i tre lag och körde igenom banan som team bara för att det var roligt att prova. Under hinderbanan hjälptes man åt med alla hinder så att läget som helhet klarade det. Men när alla lägen var klara fick man prova att ta muren själv. Och jag gav mig tusan på att jag skulle klara muren. Jag hoppade, klättrade och var nära på att ge upp när jag äntligen tog mig över det mycket irriterande betongblocket.

 

Hemma igen åt vi en välförtjänt lunch bestående av hamburgare och glass till efterrätt. Efter lunch var det då dags för oss att hålla våra presentationer. För alla… realare, volontärer och ledare. Det gick super! Asså Alve (biologilärare) om du läser det här… du hade varit så stolt över min redovisning om ”The oxpecker” och dens symbiotiska (säger man ens så eller är det symbiosiska?) förhållande till sin värd.

Vid 4 tiden åkte vi ut på en game drive där vi lyckades se ett zebraföl och följa en leopard en längre sträcka.

Jag är så otroligt nöjd med mig själv efter den här dagen. Lyckades ta mig igenom hinderbanan med mitt lag, lyckades ta mig över muren och hålla in en super redovisning på engelska för människor jag inte känner. Living the African dream.

Tack fär mig mvh Erica

En helg i Kilkenny

I lördags tog jag bussen från Urlingford till Kilkenny för att möts upp Isabell. Vi spenderade dagen med att kolla på slottet och gick en runda i den stora slottsparken, det är verkligen extremt fint där!

Efter promenaden gick vi och strosade på smågator och kollade i lite affärer innan vi satte oss ner för att fika. Kvällen avslutades med en väldigt god middag innan vi tog bussen till callan för att sova hos Isabelles värdfamilj.

Kilkenny Castle

Nu när jag har kommit tillbaka har jag verkligen gjort nytta. Tog fram alla gamla lädergrimmor och putsade dom. Man kan alltid rädda lädergrimmor med mycket tålamod och lädertvål.

/Linnéa, Helsingborg

Babies and rainforests

Tjena

Den 11 mars 2019

Halv 6 tog Shannon med oss ut på en game drive. Inte så mycket djur den här morgonen eftersom det precis hade regnat men vi hade iallafall turen att se en giraffunge. Vi såg också ovanligt mycket gamar på ett och samma ställe. Shannon berättade senare på dagen att lejonen hade ätit något i närheten och det var därför de var så många.

Vi kom hem 9:15 och åkte efter ett snabbt klädbyte iväg till Franklyn  park. Franklyn park är en park med höga berg och regnskog. Vi tog en hajk på ca 8 km och det var så fantastiskt roligt. Efter ca halva rundan blev stigen nästan obefintlig och man fick hålla en pinne framför näsan för att inte gå in i något spindelväv. Och spindlarna var inte små. I princip alla buskar och träd hade taggar så det var bara att ducka, krypa och klättra.

Hemma igen (kl. 15:00). LUNCH!! Det var välförtjänt efter den turen. Efter lunchen hade vi ett snack med Ryan om våra skoluppgifter Chillade lite och sen gjorde vi pannkakor till kvällsmat och jag tror aldrig att jag har varit med om sådana diskussioner som vi hade om hur pannkakorna skulle göras. Vi blev mätta tillslut iallafall. Kvällsaktiviteten av kortspel har vi bytt ut mot att lägga ett 1000-bitars pussel.

Tack för mig mvh Erica

 

 

Helg!

Tjenaste!

Den 9 mars 2019

Ryan skjutsade oss till reptilcentret i närheten där en av Reals djurvårdare har praktik. Där fick vi hjälpa till med ormar, ödlor, sköldpaddor och spindlar. Vi fick åka med ut på en ”call out” vilket är när någon har hittat en orm i sitt hem och vill att reptilcentret ska komma och ta hand om den. Men det blev inget för under tiden vi åkte dit hade en granne kommit och tagit ormen. Tillbaks till centret. Lyssnade vi på när en av personalen som hade en genom gång av reptiler för en skolklass. Det är många barn här som växer upp och tror att ormar är ett redskap av svart magi och det försöker reptilcentret motverka och skapa förståelse istället för hat. Vi hade en rolig dag även om vi missade ett poolparty hemma.

Den 10 mars 2019

Vilodag!!! Vi har i princip inte gjort någonting idag. Vi började med att städa, diska och tvätta. Efter det gick vi till stan en sväng och köpte snacks. När vi kom hem deckade jag i sängen. 45 min senare vaknade jag av att Ebba satt på sängkanten och så att det var mat. Efter lunchen gick jag och la mig igen och vaknade 3 timmar senare av att Ebba frågade om jag var hungrig och ville lägga pussel. Vi åt gott och sen var det dags för film. Vi kollade såklart på lejonkungen. Sen gick vi och la oss.

Tack för mig mvh Erica

Min första vecka på Irland

Nu har jag spenderat min första vecka på Irland. I måndags landade jag och på tisdagen började jag jobba på Petmania i Kilkenny. Jag trivs jätte bra och alla som jobbar där är mycket trevliga. Mina sysslor går ut på att ta hand om djuren, packa upp varor, fronta osv. Jag bor hos butikschefen Deirdre och hennes familj i Callan. Callan är en liten by som ligger ungefär 20 min från Kilkenny. Den är mycket mysig med många små hus och små gator.

Nu i helgen var jag ute med Linnéa som bor i Urlingford vilket ligger ca 30 min från Callan. Vi tog bussen in till Kilkenny på lördagen och såg Kilkenny Castle, fikade och åt ute på restaurang senare på kvällen. Sedan åkte vi tillbaka hem och Linnéa sov över. Nu ligger vi båda i sängen och slappar och snart ska Linnéa hem. Förhoppningsvis blir nästa vecka lika lyckad! 

//Isabell, Helsingborg