Tillbaka i Sverige

Hej! har haft en del problem med att blogga nere i Sydafrika så det fick vänta tills jag kom till Sverige igen. Vi har nu varit hemma i två dagar och när vi väl landade hemma var det blandade känslor. Självklart var det underbart att träffa familjen igen, men samtidigt lämnade man sin nya familj på andra sidan jorden. Just nu när jag har insett att jag faktiskt varit med om detta otroliga äventyret så vill jag bara spola tillbaka tiden och uppleva allt igen. Men de är iaf två saker som jag tänkt berätta om nu som har gjort stor påverkan på mig.

Den första saken hände en vecka innan vi lämnade Welgewonden. Vi skulle åka till södra delen av reservatet för att få se de fina vattendragen, bergen, utsikten och lite andra djur. Nä vi hade kommit fram och åker vid ett väldigt öppet fält ser vi TRE stora hjordar med elefanter, som hade samlats tillsammans vid ett vattendrag för att svalka sig. Det var de mäktigaste jag sett i hela mitt liv, vi alla blev helt tagna av det häftiga vi såg. Det var runt 80 elefanter sammanlagt i olika storlekar (kalvar till stora tjurar) Greg hade tidigare berättat för oss att elefanter inte alltid känner sig bekväma med turister som är så nära, men när vi väl satt där i bilen så sa han att dem var helt av slappnade med oss i sin omgivning. Vi satt i bilarna i ca en timme och studerade deras glädje av varandra och man kan inte förklara med ord över hur fint det var. Vi åkte sedan vidare upp till ett berg där vi tog lunch, där tappade vi också andan, men inte av djur utan av den underbara utsikten som vi fick ta del av. Det är de vackraste jag någonsin har sett.

Den andra saken jag tänkt berätta om är dagen innan vi åkte ifrån Welgewonden. Vi åkte med handledarna in till en liten stad ca 30min ifrån reservatet. Anledningen var att de skulle hålla olika tal om djur, forskning till andra människor med samma passion för djur/natur. Greg höll en föreläsning om Sydafrikas vanligaste spindlar, Carmen berättade om gepardungarna som vi matat och hur dem på welgewonden uppfostrat dem och en annan kvinna berättade om hennes yrke med apor. Det som gjorde mig så inspirerad här var att få ta del av deras yrken och kunskap och man såg hur alla var insatta och verkligen tog del av allt de lyssnade till. Efter alla föreläsningar så minglade vi runt lite och åt lite lätt mat.

Det är nu när jag sitter hemma i Sverige igen som jag inser hur lyckligt lottad jag var som fick ta del av denna underbara resan, det är det bästa valet jag någonsin har gjort. Jag har aldrig träffat så trevliga människor som jag gjorde under denna tiden. Jag ser bara fördelar med denna resan och den har verkligen ändrat mig som människa, jag vet mer vad jag vill och jag har blivit mer självständig än jag någonsin varit förut.

Tack till alla som gjorde detta möjligt!!
Elin real i Borås

Den första tiden

Hejsan!

Nu har vi varit i Welgevonden i 8 dagar, temperaturen har varierat väldigt mycket, vissa dagar var det lite svalare och molnigt medan andra dagar har det varit stekande sol och blå himmel. Vi har redan hunnit se så mycket olika djur. Vi har bland annat sett massa zebror, gnuer och vårtsvin men även flera elefanter, noshörningar och giraffer. Vi hade även tur att få se en leopard och lejon.

Vi har lärt oss om rhino monitoring och new born monitoring som handlar om att man ska veta hur noshörningarna mår och hur många nyfödda ungar alla djur har fått. Vi har även lärt oss om hur de tar hand om områden där det inte finns så mycket djur eller växtlighet.

Hoppas ni har det bra i kylan! Kram Madde

 

Första veckan

Gud jag vet inte riktigt i vilken ände av denna resan jag ska börja? Vi anlände i Johannesburg för redan en vecka sedan, där fick vi guidade turer och massa annat kul. Det var en helt annan kultur och ett annat levnadssätt, detta påverkade nog oss alla lite då vissa människor verkligen levde i plåthus. I onsdags anlände vi i Welgewonden och det var så mycket känslor på en och samma gång, naturen, djuren och värmen kom som ett slag i ansiktet. Men det var ett underbart slag då jag aldrig sett något så vackert som detta.

Vi har fått lära oss massa nya saker bla noshörnings monitoring, där vi läser av vilken individ det är och även baby monitoring, där läser vi av ålder, kön på alla individer i en flock. Vi har sett massa olika sorters djur hittills bla giraff, noshörning, krokodil, flodhäst, lejon, elefant, gepard, apor, gnu, zebra och massa annat

Kramar till Sverige ifrån Elin (Borås)

En vecka i Afrika..

Hejsan!

Nu har vi varit i Afrika i en vecka. Dom två första dagarna spenderade vi i Johannesburg, där fick vi gå på ett köpcenter och åka på en liten kulturrundtur.

Vi åkte i onsdags tidigt från Johannesburg, vi var framme vid welgevonden runt lunch.  Vi spenderade de tre första dagarna med att leta efter tre geparder som förlorat sin mamma. Vi såg under tiden vi letade efter dom väldigt många andra djur också. Efter tre dagar hittade vi äntligen geparderna och kunde mata dom.

Eftersom att vi på fredagen hittade gepardungarna så kunde vi göra annat igår, så igår fick vi göra våra etologiska studier som vi fått i uppgift från skolan, sedan gjorde vi lite newbornmonitoring och åkte tillbaka till campet.

Idag är vi lediga så vi har solat lite och håller just nu på med lite lunch.

// Hannah Hagström, borås

 

Akuten

Hejhej! Nu är det våran 5e dag här på Welgewonden. Det är super fint väder och ungefär 30 grader ute.

Igår åkte vi ut på morgonen vid klockan 07.00 och kom hem klockan 13.30 ungefär. Vi var med om mycket saker igår. Vi blev jagad av en elefant hona och vi fick se lejon, krokodil och flodhästar.

Idag har vi det ledigt så idag ska vi städa vårat tält, plugga D9 och även göra klart min studie på zebrorna. I onsdags kväll åkte jag och Alexzandra in till akuten för att vi har inte mått så bra. Det tog 1 och en halv timma till akuten, lite ovant att det är så långt. Vi fick massor av mediciner men det verkar som dom har hjälpt eftersom både jag och alle känner oss på bättringsvägen. Vi är fortfarande krassliga med vi hostar inte lika mycket och alle har inte spytt någonting.

/ Hanna Larsson & Alexzandra Olsen (Borås)

18:40

Hej! Vi är två tjejer som kommer från Real i Borås som ska åka på block ALP i Welgewonden. Vi har precis sagt hejdå till våra nära och kära. Snart börjar våran resa på riktigt, tänk hur mycket vi kommer utvecklas som personer. Vi har precis träffat Real eleverna från Göteborg och dom verkar jätte snälla. Planet går 18:40 från Landvetter till Frankfurt och innan det ska vi ta en sista typisk fika i Sverige innan avresan. Håll tummarna för oss och allt går som det ska!

Vill ni fortsätta höra vad vi tycker om vår praktik i Sydafrika så kan ni hålla koll här på realbloggen.

Kram// Hanna Larsson & Alexzandra Olsen 🙂

Imorgon åker vi!

Mitt namn är Elin och jag är en av de elever ifrån Borås som har fått den otroliga chansen att åka till Sydafrika imorgon. Jag är väldigt taggad nu när inprincip ALLT är färdigt för avfärd. Jag kommer såklart sakna alla hemma i Sverige, men denna chansen får man inte alls ofta.

Jag längtar efter att få se en helt ny kultur och lära mig massa nytt om Inte bara djur utan och allt möjligt i Sydafrika.

// Elin

En vecka kvar…

Hejsan!

Hannah heter jag och jag går på Realgymnasiet i Borås. Jag är en av de sex elever från skolan som får åka till Sydafrika nästa vecka.

De är alltså bara en vecka kvar till de är dax att ta sitt pick och pack och åka till flygplatsen för att lämna kalla Sverige. Jag kommer att åka till Welgevonden game reserve med 4 andra tjejer i min klass och är taggad till tusen.

Har spenderat den största delen av denna söndag med att packa och veckan kommer gå ut på att packa klart och noja över alla möjliga saker jag kommer tro att jag har glömt.

Jag kommer under min tid i Sydafrika dela med mig av mina tankar och upplevelser. 🙂

/ Hannah

Bättre än bra

Hejsan igen, sorry för vi inte hört av oss på länge, vi har haft fullt upp!

7 november,

Fick vi information om African Dream Horse Safari, hur det startade, hur de jobbar, vad de jobbar för, vad de erbjuder och en massa olika sätt att komma närmare bushen.  På eftermiddagen fick vi rida ut i bushen där vi träffade på bland annat en zebra som tyckte vi var intressanta och även en sköldpadda som hästen Candle hälsade på.

       

8 november,

Dagen började tidigt vid kl 6:00 med en bushwalk. Vi fick lära oss att spåra, se skillnad på spillning och Ryan visade sin otroliga kunskap om de fåglar som finns i bushen. Vi stötte även på 2 nyfikna giraffer som vi bara var några meter ifrån. Det närmsta vi har kommit leopard är tassavtryck som vi såg vid vattenhållet.

På eftermiddagen gick Ryan igenom deras field guide system och hur de olika nivåerna ser ut. På kvällen åkte vi ut på en game drive med Cristelle, vi fick då se lejonflocken som fortfarande åt på giraff kadavret och hyenor som ville ha lejonens rester.

9 november,

Kl 6:00 började vi med en game drive, vi tog en kaffe paus vi ett fint utsiktshus vid ett vattenhåll. Ryan berättade att det hade vandrat både noshörning och flodhäst här under natten, vi såg dem tyvärr inte. Men vi fick se en hjord bufflar som har börjat komma tillbaka då regnsäsongen är på väg.

Vid lunchtid hade vi en teambuilding aktivitet som vi inte visste vad det skulle vara för något, tills vi insåg att vi skulle vara med hästgänget. Tävlingen gick ut på att vi var i 3 lag med 3 personer i varje och att vi skulle samarbeta och ta oss igen en bana medans en person i varje grupp skulle ha förbundna ögon.

Det slutade med en surprise med att vi skulle äta var sin donut, självklart vann mitt lag, Annas lag, och Erikas lag kom 2:a eftersom hon inte kunde äta en donut ordentligt (med hela ansiktet).

Kvällen avslutades bra med att vi hade Braai framför brasan och med god mat och trevligt sällskaps, som inkluderade bushbabys och jakt på skorpioner!

10-11 november

På lördagen gjorde Erika data arbete medans vi andra åkte ut för att hjälpa till att måla en skola som Dream Horse har hjälpt till att bygga i en fattigare by. Vi var ute hela förmiddagen och hade en mysig dag med många engagerade människor och konstnärer!  Skolan blev otroligt fin och färgglad efteråt. Resten av dagen, så som söndagen, spenderades vid poolen och middag vid Hoedspruits enda restaurang, Sleepers.

12 november,

Idag var vi på Kinyonga Reptile Center och träffade Elma från Borås! Vi fick lära oss jättemycket! Summa summarum var det en fantastiskt lärorik dag och avslutningsvis fick vi vara med när dem släppte ut 2 varaner och 2 sköldpaddor.

13 november,

Igår var vi i Kruger National Park och fick se massa djur dock inga stora katter eller noshörningar. Det var en helt otrolig park och vi tog oss ut runt halv 5 tiden. Ni tror inte, att 3 minuter från gaten vi körde ut ur ligger det 3 geparder längst med vägen! Helt otroligt och riktigt ofattbart!

14 november.

Dagen började tidigt och allt vi visste var att vi skulle ha en bushwalk med en twist. Twisten var att jag och Erika fick en karta till reservatet och att vi skulle leda Ryan och två andra män genom bushen. När vi kom tillbaka fick vi en uppgift där vi skulle göra varsin presentation, Anna om vad symbios är och Erika om dyngbaggar. Nu är klockan runt halv 6 vi ska strax laga middag och ta en efterlängtad dusch.

Vi hörs!

Äventyrarna, Anna och Erika