lever vårt bästa liv nere i Afrika

Hejsan hoppas ni har de bra hemma i Sverige, vi har det iallafall toppen här i Sydafrika och får rida massor av fina hästar, se fina miljöer och fina djur. Vi börjar vid ca 6/7 på morgonen med att checka och fylla vatten till hästarna, vi har även 2 hagar var att mocka varje dag och det brukar vi göra tidigt på morgonen när det är svalt ute. Vi hjälper sedan till med att borsta och visitera hästar och vi hjälper också personalen med in och utsläpp. Under dagarna rider vi en lektion för Tracy och oftast en eller kanske fler “self rides” beroende på hur många hästar som ska ridas. Vi rider flat work (dressyr / markarbete), hoppning eller out rides och trails i bushen. När vi rider ut ser vi vilda djur som giraffer och zebror på väldigt nära håll vilket är så häftigt. Vi njuter av tiden vi får spendera här nere och längtar inte hem alls.  

 

// Elin, Nora & Ebba  

Åk om du kan

Tjenare bloggen, nu har det gått hela 18 dagar sedan vi kom hem från Sydafrika. Vi har hunnit landa på riktigt kan man väl säga nu men det tog ett tag, de första dagarna kändes det som att man bara hade drömt  allt. Med det kan vi ju säga att vi saknar precis allt lika mycket fortfarande, åka i safaribilen, kolla på djuren, se den fina miljön, hänga med kompisarna, lära sig nya saker, träffa trevligt folk, bo i tält, se solnedgången, vi saknar till och med Jens (ödlan som brukade hälsa på i tältet). Som alla andra säger så är allt värt det, ta chansen om du får den! En sån här chans får man faktiskt bara en gång i livet.

/Elsa och Alva Västerås, Djurvård

Back to school

Nu har det gått 2 veckor sedan vi kom hem från Sydafrika och det har både hunnit vara påsklov och en vecka med skola. Det var blandade känslor att åka därifrån, väldigt skönt att få komma hem till nära och kära igen men samtidigt tråkigt att behöva skiljas från alla härliga människor som man träffade och lärde känna. Det går inte att beskriva hur mäktigt det har varit att få uppleva denna resa och speciellt få se alla djuren. Jag blev lite extra kär när vi såg elefanterna.

Jag är väldigt tacksam över att jag fick den här möjligheten att åka ner dit och få nya erfarenheter om djur och även att kunna växa som person. Kom även väldigt bra överens med några tjejer från de andra realskolorna och vi pratar fortfarande med varandra. Så det är inte bara upplevelser man får av att vara där nere, man kan även få nya vänner för livet.

Skulle någon fråga mig om jag ville åka ner dit igen så skulle jag inte tveka en sekund.

Det bästa med hela resan tycker jag var att speciellt få se så många fina elefanter på väldigt nära håll, som sagt så blev jag lite extra kär i dem.

Det lite mindre roliga med resan var nog flyget dit och hem, både på grund av att jag är flygrädd men även för att det tog ett tag att åka.
Men trots det så var det verkligen värt det. Det här har varit en resa för livet som jag sent kommer att glömma. Jag rekommenderar att om ni får möjligheten att åka på utlandspraktik till Sydafrika, TA DEN!
Ni kommer inte ångra er.

// Sabina, NB16 djurvård Västerås

back to reality

Nu är jag hemma igen efter en oförglömlig resa till Sydafrika. Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om och så mycket jag vill berätta men om vi ska ta den kortare versionen kan jag säga att jag haft ”the time of my life”.

Inte nog med att jag lärt mig så mycket på så kort tid, jag har fått nya vänner och gjort saker jag inte ens trodde var möjligt.

Det är en ganska stor skillnad på hur allt görs där nere, jämfört med här hemma och det har varit så lärorikt att se. Att få rida fantastiska hästar, se vilda djur och dess vackra natur, åka i safarijeep, haft myskvällar tillsammans och umgås med alla fantastiska människor som driver African dream.

Jag kommer sakna allt med Afrika och skulle inte tveka om jag fick chansen att åka tillbaka. Flygresan var det jobbigaste med hela resan men att resa i 24 timmar för att få vara med om detta äventyr gjorde inget.

Tack för att ni följt mig och min resa på African Dream.

// Hanna (Västerås, Häst)

Hemma igen… 13/4-19

Nu är vi hemma igen från tre underbara och lärorika veckor i Sydafrika. Man har lärt sig så mycket under denna korta tid även när vi guidade ute i bushen sista dagen var Shannon imponerad över vår kunskap, men vi är inte direkt förvånade på grund av att vi hade den bästa guiden som finns i hela världen. Ryan lärde oss extremt mycket man önskar att man kunde vara Ryan fast i svensk miljö för han kunde för tusan allt! Han kunde se hur ett vist djur betedde sig för att sedan veta om t.ex. en leopard var i närheten eller inte. Ibland gick han även ut ur bilen bara för att se fotspåret närmare och avgöra vart djuret hade gått någonstans och hur färskt spåret var. Självklart lärde han oss detta, vi kan nu läsa av djurens spår i Sydafrika mer än i Sverige! Ryan är en riktigt envis guide för när vi ville se lejon körde han tills vi hittade dem.  Detta är verkligen inget vi kommer glömma och vill gärna komma tillbaka någon gång i framtiden.

// Maria & Caroline äventyr Västerås.

Vattenfallet 3/4-19

Dagen började med att vi klockan 8 klev in i bilen på väg mot vattenfallet som nyligen öppnat efter en Australiensk filminspelning. När vi kom fram så stannade vi först vid en jättestor damm med jättefin utsikt. Vi vandrade sedan vidare upp mot ett museum där vi lärde oss mer om området samt om vilda djur. Utanför museet var det även där jättefin utsikt över vattnet och bergen, där fick vi se vår första flodhäst. Vi drog oss senare vidare upp mot vattenfallet, ungefär halvvägs upp så fick vi se en ”Crown eagle” som är ett av djuren i Ryans egna ”Impossible five”. Väl framme vid vattenfallet fick vi bada vilket var ganska kallt (typ svenskt sommarvatten) men mysigt, det började sedan ösregna och då ansåg Ryan att det inte var tillräckligt säkert att fortsätta vandra upp till dom andra vattenfallen vi hade planerat att gå till. Så vi satte på oss våra våta kläder och gick tillbaka till bilen och åkte och åt lunch. Ungefär kl 5 så var det dags för Caroline och Joel att leda vår Game drive med Ryan som förare. Dom fick bland annat leda vägen och svara på allas frågor. Efter mycket väntan och gott tålamod så fick vi äntligen se vår första leopard. Det var ett bra slut på en väldigt bra och lärorik dag.

// Maria & Caroline äventyr Västerås

Wow vilken resa!

Hej alla! Vi har varit riktigt dåliga på bloggandet, men anledningen har främst varit på grund av den svåra tillgången till wi-fi. Hur som helst kom vi hem till Sverige i lördags, resan har varit helt fantastisk!

Det finns en hel del att berätta, men sammanfattningsvis har vi mestadels om dagarna åkt runt i safaribilarna och tittat/letat efter djur. Vi har sett alla möjliga djur som t.ex. lejon, elefant, gnu, struts, gepard, zebra och giraff, alltså en hel del. Allt har bara rullat på och det känns nästan overkligt att vi faktiskt har varit i Sydafrika. Vår tid på Welgevonden gick otroligt fort, men kul ha vi haft! Våran grupp från Västerås fick byta camp efter ca halva tidens gång på grund av att fler besökare skulle komma. Vi som först hade bott tillsammans med andra real-elever på Reseach camp fick flytta till Main Gate. Vårt nya camp var lite mindre och lugnare, men det blev snabbt hemtrevligt när vi hade varit där ett par dagar. Vi har även fått göra olika uppgifter som att räkna djur, studera deras beteende, bedöma djurens utseende/vikt och studera gräs. Vädret har till största delen varit väldigt behagligt, vissa dagar var det ganska regnigt och andra var extremt varma. Tiden vi hade innan och efter praktiken på Awsome Travels var också väldigt trevligt, de fick oss att känna oss välkomna och hade bra hand om oss:)

Som en summering av allt måste vi säga att vi är fruktansvärt nöjda med allting, det var en upplevelse vi sent kommer glömma och det var riktigt kul att särskilt vi i klassen blev en tajt grupp. Även vi djurelever fick känna på vildmarkslivet då vi bodde i tält, ha annorlunda matvanor och verkligen vara nära naturen och det var värt varenda sekund. Vi är väldigt tacksamma och glada över att vi både tog och fick chansen att åka på denna resa, både jag och Elsa saknar allt redan och skulle utan tvekan göra om allt på nytt!

/Elsa & Alva Djurvård, Västerås

                    

Från Welgevonden

Vår upplevelse i Sydafrika.

I lördags kom man alltså hem från tre veckors praktik på Welgevonden Game Reserve som ligger i Sydafrika. Dessa tre veckor har varit väldigt häftiga, vi har fått vara med om och se så mycket och det blev verkligen ett minne för livet.

Vi har fått vara med och hjälpa till vid olika arbetsuppgifter och se hur saker och ting fungerar, och vi har lärt oss väldigt mycket nya coola saker om både djur och natur. Vi har bland annat lärt oss hur de identifierar vissa djur, hur man skiljer på hane och hona och hur man ser djurens så kallade ”body condition”
Vi har fått se geparder, elefanter, zebror, lejon och så många fler underbara djur. You name it.

Campingen som vi bodde på var extremt mysig. Vi bodde runt tre personer i tält, vilket självklart är annorlunda än att sova i sitt hus hemma i Sverige, men det lade bara till det där lilla extra på denna upplevelse.

Den här resan har varit väldigt bra för oss som personer, att gå igenom den långa restiden och sedan hamna på andra sidan världen i tre veckor har varit en utmaning. Men det har hjälpt till att bland annat stärka självförtroendet, man utvecklas helt enkelt som person och man vågar mer efter detta.

Vi är så tacksamma att vi fick denna otroliga resa från Realgymnasiet, allt var möjligt tack vare er!

Ronja, Hilma, Klara & Emelie
Realgymnasiet Linköping

Vilken resa!

Som inledning vill jag bara förtydliga att jag inte längre är i Sydafrika utan har nu kommit hem.  På grund utav det dåliga wifi vi hade där ute, mitt i savannen, så var det väldigt svårt att få anslutning, och ännu svårare att få tillräckligt för att publicera ett blogginlägg. Jag ska dock försöka beskriva min upplevelse så gott jag kan ifrån de underbara minnen jag har.

Det tog oss sammanlagt ca 16-17h att flyga ifrån Stockholm, Arlanda till Johannesburg, med en mellanlandning i Doha. När vi kom fram till Sydafrika slogs vi direkt utav ett varmt klimat och underbart väder. Vi träffade de underbara människor som tog hand om oss våra första 2,5 dagar där, och de körde oss till deras kontor, vilket även var där folk sov. Vi fick en mycket efterlängtad måltid som nästan kunnat få vem som helst att fälla en tår av lycka, och sedan blev vi visade till våra rum för att avsluta våran långa resa.

Första dagen visade dom oss Johannesburg och vi åkte och kollade de världskända monument i Soweto som är känt för att vara centrumet för Sydafrikansk historia. Vi tog bilder och njöt av vädret. Det må ha varigt en hemsk historia men det är fortfarande intressant att se på plats. Vi gick även och kollade på Nelson mandelas hus och bara tog in hela atmosfären utav den Afrikanska andan.

Andra dagen i Afrika var den dagen vi alla hade sett fram emot, det var då vi åkte till de platser vi skulle praktisera på de kommande två och en halv veckorna. Det var en lång resa och de sista 1,5h var en resa över ”guppig” rödaktig sandväg som ledde till den västra ingången utav Welgewondens reservat. Jag minns hur fascinerad och exalterad jag var när vi såg vårat camp. Ett inhägnat område på kanske 100x100m med ett tjugotal tält, tre smått nedgånga hus och ingenting runtom förutom savann, djur och berg. Jag sprang och tog de tält som var närmast staketet för att kunna njuta av den utsikten varje morgon när jag gick upp, vilket jag gjorde, varje morgon.

De kommande veckorna fick vi göra allt möjligt. Första dagen var mest introduktion till vad det fanns för djur, vilka uppgifter reservatet gjorde regelbundet och vi fick testa att göra flera ”Plain Monitorings” som de gjorde för att kunna dokumentera hur mycket vissa gräsplättar användes, och hur mycket, och av vilka djur osv. Det är svårt att beskriva känslan när man är ute och åker i dessa Range Rovers och upplever riktig safarikänsla och får uppleva naturen och klimatet, och sen helt plötsligt står det en elefant på ens högersida och käkar löv, som att vi inte ens finns.

Vi lärde oss extremt mycket de första dagarna, saker som jag aldrig trodde jag skulle lära mig där. Det största problemet jag kunde komma på var att jag lärde mig alla namnen på djuren, fast på Engelska, har fortfarande inte en aning om vad vissa av dem heter på Svenska, men de går att googla om tillfället kommer då jag behöver ta reda på det.

Vi gjorde Plain Monitoring, Game Transects och Grass serveys återkommande under hela tiden vi var där. Vissa dagar var det bara Grass serveys, andra dagar var det endas Game Transects, men som jag nämnde innan, att åka runt i en safaribil i flera timmar och kolla på allt ifrån schakaler som springer runt, till att se en flodhästunge som jagar bort en gnu, till tre gepardungar som precis jagat (och dödat) en antilop, är inte ett dåligt sätt att spendera sin dag, eller vecka, eller hela sin pratik.

Jag har egentligen mycket mer att berätta men det hade blivit en hel novell så jag ska avrunda med detta. Svårt att få med tre veckors upplevelser i ett blogginlägg, men jag hoppas du fick den generella gisten av hur vi haft det. Det har varigt en fantastisk upplevelse och jag är väldigt tacksam att jag fick möjlighet att uppleva detta.

mvh/ Alexander, Djurvård, Västerås

Klättra i berg

Nu är det inte alls många dagar kvar här, bara en ynka dag kvar i paradiset som är Kinyonga Reptile Center.

Idag så åkte jag och två till med Donald en bit bort och skulle vandra och klättra i berg. Det var en underbar upplevelse. Vi kollade på vattenfall och flera olika bäckar och strömmar som gick längst vägen. Vi hittade också in i två olika grottor, en som vi kunde gå igenom, och en som bara var som ett hålrum där det tidigare bott en ål som tyvärr inte längre var där. Donald hade inte sätt den på månader. Under hela vandringen såg vi brända ljus lite här och där, och Donald berättade att det var en del av Sydafrikansk kultur. Det finns personer som sägs kan hjälpa en med vad som helst. Sjukdomar, pengar, karriär, ja allt. Tyvärr så var det väldigt mycket skräp på vägen också, vilket gjorde oss alla ledsna. Jag kan inte förstå varför någon skulle vilja skräpa ned den vackra naturen som finns här, det gör mig vansinnig.

Det var väldigt varm idag, och vattnet gick åt fort på vandringen. Vi åkte hemifrån ca 7:15, och kom fram ca 30 minuter senare. Vandringen var slut vid 11, och det sista vi gjorde var att springa upp för en trappa, efter att ha klättrat/gått upp för hela berget. Enligt Donald så var det tradition att göra så, men han kan ha sagt det bara för att han ville att vi skulle göra det. Hur som helst så var det en underbar upplevelse och jag har många bilder som minne.

Imorgon är sista dagen här, och jag vill inte åka hem än. Det känns inte som att vi har varit här i 2 veckor, men det har vi tydligen. Jag vill definitivt komma tillbaka hit någon gång i mitt liv!

// Nadja