Fattar inte att jag åker idag!

Fattar inte att jag ska åka idag!

Det är helt vansinnigt! och det har gått så fort.

Detta har vart en helt fantastisk resa och jag har lärt mig så mycket! under denna resa har jag: Jobbat med olika ormar (inte giftiga), jag har vart ute å gått i bergen, jag har hjälpt att fånga ormar hos olika människors hem, jag har tagit hand om tourgrupper och en massa mer!

Det kommer vara skönt att få komma hem till Sverige men kommer att sakna Afrika och kollegorna 🙂

Summering!

Hej igen!

På grund av sååå många strömavbrott för att staten ska spara på el, så har det inte gått att använda internet och då blir det inga blogginlägg. Strömmen går av ungefär när man har slutat nere i stallet, och att sitta och blogga under jobb tid ser inte så bra ut. Så min sista blogginlägg får bli nu.

Sista vecka har varit underbar!

Vi har haft sån tur att fått sätt tre leoparder under våra game drives, som är ganska ovanligt i deras område. En utav leoparderna följde vi i 2 timmar sträck på natten, Ryan som är äventyrarnas mentor och som kör hos på game drives var uppslukad av att få se en.

En dag åkte vi till anti poaching unit. Där fick vi lära oss om de personer som beskyddar djuren i Sydafrika från tjuvjakt. För att kunna bli en Anit poaching som måste man göra en 30 dagars lång kurs där man sätt på prov i det grövsta. Vi fick även testa på att göra en utav deras tester som är ett obstacle course. Vi blev indelad i lag med andra volontärer, kan säga på en gäng att mitt lag vann!

Rutinerna i stallet har varit de samma som alla de andra veckor, men det har varit lite extra tungt då det har varit väldigt varmt, upp till 36 grader men mycket sol. Men för att göra den varmaste dagen lite lättare så gjorde vi en uteritt med hästarna och badade med dem. Det var jätte kul och alla hade de jätte roligt.

Det har även varit sadelproving i veckan, där alla sadlar skulle passas om på vissa hästar. Vi fick lära oss hur en sadel ska sitta och sadelprovaren visade oss hur man känner om sadel är för trång.

Traci har pratat om Sydafrikas alla olika sjukdomar som de kan få här och hur de gör när hästarna får ex kolik eller horse sickness. Horse sickness är ett virus som attackeras deras hjärta. Hästarna får svårt att andas, deras ögon sväller upp och det kommer även vitt skum från näsborrarna som är en frätande vätska.

Traci har även visat hur hon longerar hästar. Att jämföra med Sverige så tycker jag att Sydafrikas sätt att longera känns mer etiskt för hästen. Hon longerar nästan som hemma, bara att hon använder mer kroppsspråket, hon har lärt sina hästar att om hon tar större steg så ökar de traven och om hon hoppar med ett av benen ska de fatta galopp.
Vi har också haft vår sista hopplektion, vilket var den bästa! jag red en häst som heter Star, namnet passar perfekt! vilken stjärna, helt underbar att hoppa och jätte snäll. Galoppen var som moln och han var så säker på hindren.
Traci och Ryan hade även frågat oss om vi ville till en utav deras största nationalparker, Kreuger Park. Såklart ska vi ja, men vi fick betala själva då det blev en aktivitet på vår fritid (söndagen) vi åkte i safaribilen från kl 5- 19, och det var så värt det. Vi såg the big five och så många fler djur. Vi fick även punka på bilen så det blev en händelserik dag.
När det började sig veckans slut så bestämde vi oss alla som bor oss African Dream Horse Safari att vi skulle göra en hejdå film. Så vi tog ihop jätte många bilder och filmer som vi alla hade tagit under resan och visade den på vår sista natt i Sydafrika. Traci blev jätte rörd och glad över det vi gjorde.
Det kommer bli väldigt svårt att lämna stället då vi har kommit nära alla.
Innan blogginlägget slutar så vill jag tacka alla som har tagit hand om oss från Johannesburg och från African Dream. Ni har gjort denna resa helt underbar. Jag har fått nya vänner och fler kontakter.
// Alice

 

 

 

Drömmen är uppfylld!

De tre sista dagarna har varit otroligt spännande! Vi har matat geparder, burit lejon och åkt bil med en massa träd. Att ha varit på Welgewonden Game Reserve i dessa dryga två veckor har uppfyllt en av mina högsta drömmar – att få se de vilda djuren i Afrika.

Måndag 18/3 – Idag så letade vi efter de tre geparderna, när vi hittade dem så åkte vi för att hitta en impala som vi kunde ge till dem. När den sköts så bar vi den till bilen och jag fick lite blod på mig men det brydde man sig inte om 😊. Sedan gav vi impalan till de hungriga geparderna. Efter det så gjorde vi lite rhino monitoring och tittade till geparderna vi slutet. Vi slutade 1,5 timme tidigare vilket var skönt. Sedan blev det oväder med åska vilket ledde till att strömmen och vattnet lades av i 2 timmar, ström klarar man sig utan länge men det blev svårt att vara utan vatten. 😊

Tisdag 19/3 – Vi kollade om geparderna var kvar och de åt fortfarande på kadavret då de vaktade den under natten så att inte hyenor, schakaler eller andra asätare skulle ta den. Efter detta så letade vi efter 4 unga lejon för att vi skulle flytta dem till ett annat reservat, en gnu sköts för att användas som lockbete till lejonen. Vi hittade lejonhonan och sövde den för att den skulle flyttas till en inhägnad. Sedan så letade vi efter de 3 andra lejonen med lockbete och när vi hittade dem så sövde veterinären dem. När de var sövd så hjälpte vi till att lyfta den till ett slags bärskynke, det var otroligt coolt att få röra på ett lejon, dock så var den väldigt tung. Vi behövde vara ca 7 personer för att lyfta ett lejon till trucken. Man behövde vara väldigt försiktig och tyst när vi lyfte lejonen då de kunde vakna till lite ibland. När alla lejonen var i truckarna så åkte vi med dem till inhägnaden. På vägen dit så plockade vi på stora grenar och tryckte in dem i sätena för att de skulle användas i inhägnaden. Det var roligt att åka med en massa grenar för att man kände sig som ett rörande träd när bilen åkte.

Onsdag 20/3 – Idag så har vi inte gjort så mycket, vi har tittat till på kadavret som var i princip uppätet. Sedan så åkte vi till main gate för att bilen skulle in på verkstaden så vi hängde där ganska länge. Efter det så gjorde vi lite new born monitoring, rhino monitoring och satte upp och tog ner vissa kameror som fångar upp bilder på djuren (vi gör det för att få en bild på svart noshörning).

Detta var vår underbara upplevelse i Welgewonden Game Reserve, vi har fastnat i en elefant hjord, varit jättenära en vit noshörning, matat geparder, druckit vatten från naturen, burit lejon, sett färgglada fåglar, sett djur som man aldrig sett förut, åkt bil med en massa grenar, lärt sig om olika gräsarter, könsbestämt gräsätare, lärt sig om djurs roliga och udda beteenden och mycket, mycket mer. Men framförallt, den oerhört stora mängden kunskap man har fått här! Tack och hej Welgewonden!

Therese, djurvård, Sundsvall

Äckel strömavbrott

så det har varit väldigt svårt att kunna blogga de senaste dagarna pågrund av att det är strömavbrott 3 gånger per dag.

Men de senaste dagarna har jag tagit hand om några grupper, tagit hand om en av våra skäggagmer som har fått ett kött sår på hans fram ben. jag har gjort rent såret och smetat på en antiflamatorisk salva på såret. Jag och Donald hittade även en African rock python på vägen igår som vi tog med oss till parken och släppte lös den i närheten av parken. Idag har jag även matat och gjort rent hos de ogiftiga ormarna och fångat en Brown House snake i huset och släppte lös den ute i bakgården.

Fattar inte att jag åker tillbaka till Sverige om några dagar, kommer att sakna människorna här i Kinyonga 🙁

Lägger ut lite bilder imorgon MVH Zack

Inte många dagar kvar

Hej från Welgevonden! I fredags lämnade vi lägret kl. 6 då vi skulle åka ner till södra delen av reservatet. När vi var där gjorde vi några game transects, rhino monitoring och plains monitoring. Rhino monitoring innebär att man identifierar noshörningar med hjälp av individuella markeringar i öronen. Vid plains monitoring studerar man ett gräsfält och registrerar alla djur man ser. Vi såg ett par djur vi inte har sett tidigare, bl.a. en skrikhavsörn och sydafrikanska koantiloper. När vi var på väg tillbaka till lägret såg vi en afrikansk buffel där vi skulle äta lunch. Det är inte jättevanligt att man får se sådana så det var roligt.

 

 

I lördags satte vi upp kameror på några platser i reservatets norra del. Det görs för att kunna observera spetsnoshörningar då de är väldigt skygga. När vi var på väg till platserna passade vi på att göra newborn monitoring. Det görs mellan december och mars för att få vetskap om hur många nyfödda djur som överlever. Medan vi åkte runt och gjorde arbetsuppgifterna letade vi geparderna med mottagaren för att ta reda på ungefär var de befann sig. Vi ville inte tappa bort de igen (den historien har berättats i ett tidigare inlägg). Det var inte tänkt att vi skulle hitta dem helt, men när vi skulle åka från platsen vi åt lunch på kom en av geparderna gåendes mot bilen. De hade antagligen hört bruset/pipen från mottagaren och trodde de skulle få mat. Det var en väldigt rolig överraskning och vi passade på att observera dem en stund. På kvällen hade vi en braai. Det är en ungefär som en BBQ och är traditionellt i Sydafrika. Vi grillade kyckling, korv och grönsaker. Till det åt vi pap som liknar mannagrynsgröt men det är gjord på majs.

Igår (söndag) lagade vi amerikanska pannkakor till frukost. Efter det bestämde jag, Therese och Moa oss för att tömma poolen som finns här på lägret och fylla den med nytt vatten. Det tog ett bra tag innan vi var färdiga. En rolig grej att nämna var att vi tog hjälp av bunkar då vi tyckte vattnet rann ur för långsamt genom poolventilen. Det måste ha sett lustigt ut. Resten av dagen bestod av bad, solande, vila och lite plugg.

Jag bara måste dela med mig av en bild jag tog i onsdags när vi matade geparderna. Det är helt klar min favoritbild härifrån. När zoomfunktionen i mobiltelefonen gör en besviken kan man ta foton genom en kikare!

Nu är det inte många dagar kvar här i Sydafrika. Trots att jag börjar sakna vissa saker hemma i Sverige känns det tråkigt att vi snart ska åka hem. Den här resan har varit en fantastisk upplevelse som jag kommer bära med mig resten av livet. Tack till alla som gjort det möjligt!

/Lina

Lite Recapp

Så jag har inte hunnit att skriva så himla mycket de senaste dagarna men jag har haft fullt upp.

Igår under dagen så var jag och Silence ute och gick i dalen i ca 4 timmar, det var så otroligt vackert där ute vi hittade tyvärr inga djur men att vara ute och gå där var helt fantastiskt!

senare på kvällen efter vi hade stängt parken så åkte jag och Donald till en skola i närheten för att ha en föreläsning för ungefär 250 barn. Vi pratade om  giftiga ormar och vad man ska göra när man stöter på ormar i det vilda, vi tog med en puff adder, en boomslang, en snouted Cobra, en burmese python och en skäggagam. Det var väldigt kul att få vara med på en sådan föreläsning och få se hur alla barn reagerar när den första ormen kom ut och sedan hur barnen reagerade när den sista ormen vart framtagen.

jag har även fått tagit en tour grupp själv runt parken och pratat om alla djur vi har i parken och information om alla djur. Jag har även fått ha en skolgrupp och pratat om boa constrictors och burmese pythons och sedan lagt ormarna runt nacken på alla som vill och ta kort åt de.

Idag var jag med på en ”Orientation” efter orientationen så skrev jag ett prov för att få ett ”certifikat of knowledge”

MVH Zack

På jakt efter katter

Hej!

Jag vill börja med att inleda detta inlägg med att säga att djuren i naturen är väldigt oförutsägbara och gör för det mesta som de vill.

Under tisdagen var det menat att vår grupp skulle åka ut och mata dem tre gepardungarna som förlorat sin mamma. Därefter på onsdagen skulle vi vara med och observera när veterinären och den övriga personalen fångade in tre lejon hanar. Lejon hanarna skulle fångas in och omplaceras på grund av att Welgevonden har ett maxantal på hur många lejon som får finnas på deras mark.  Det var planen för tisdagen och onsdagen.

Klockan sex på morgonen åkte vi ut och letade efter geparderna. Vi letade hela dagen på ställen där geparderna har besökt tidigare. I slutet av dagen åkte vi tillbaka till lägret utan att ha matat geparderna.  Onsdag morgonen kom och vi åkte ut för att leta reda på lejonen för att senare på dagen kunna mata geparderna. Lejonen gick inte att hitta så vi bestämde oss för att fortsätta leta efter geparderna. Den här gången letade vi i fyra timmar och tillslut så hittade vi geparderna. Det var ganska kul då de själva kom gående till bilen. De stannade några meter ifrån och väntade på maten. En annan bil kom efter ett tag med ett kadaver till geparderna. Det var en spännande syn att se geparderna bita och slita upp kadavret. De var väldigt hungriga och åt till och med upp revbenen på kadavret.  Det blev väldigt bra bilder då de satt så nära.Vi fortsatte inte med att leta efter lejonen idag utan det kommer att troligtvis ske längre fram då personalen får syn på lejon hanarna igen. Istället fortsatte vi med grass monitoring.

Kinyonga!

Idag har jag varit med och gjort en necropsy på en Black Mamba, anledningen vi gjorde det var för att se varför ormen dog. Efter vi skar upp ormen och mätte alla organ så kom vi fram till att ormen dog av en intern blödning vid levern. Det har vart en fantastisk upplevelse att ha få kommit hit och att få jobbat med alla dessa fantastiska djur och människor.

Här är några av de djur jag har fått äran att jobba med.

4 händelserika dagar!

Hejsan från värmen! Fredag, lördag, söndag och måndag har varit väldigt händelserika, men innan jag pratar om dessa dagar så tänkte jag informera om en av kulturfrågorna som jag fick reda på ”Is it easy or hard to get an accomodation in South Africa?” = ”Är det lätt eller svårt att få ett boende i Sydafrika?” och ja det är tydligen lätt att få boende här! Kan vara bra att veta!

Fredag – I fredags sa vi hejdå till två volontärer som skulle hem, då åkte vi till ett flera hundra års gammalt träd och satte oss i det och umgicks.

Vi såg även lejon och gjorde rhino monitoring, vilket menas med att man identifierar noshörningar genom märken på deras öron, det var svårt men intressant! 🙂

Lördag – I lördags så gjorde vi grass monitoring hela dagen, dock så fastnade bilen på vägen till ett ställe där vi skulle göra grass monitoring och tog ett tag innan vi lossnade. Det var lite spännande ändå 🙂

Söndag – I söndags var vilodagen och då solade vi och badade lite i poolen. Senare mot kvällen så förlorade vi strömmen tills senare nästa dag vilket var lite synd men det gick ju att leva såklart haha 🙂

Måndag – Idag (måndag) så har vi gjort game transecting då man räknar antal djur i en sträcka och avgör kön etc samt så har vi gjort plain monitoring vilket menas med att vi åker till ett fält och räknar de djur som är där samt kollar deras beteenden, kön och antal. Vi kom jättenära en noshörning och vi fastnade även mitt i en elefanthjord vilket var jättehäftigt!

Det hände såklart mer saker, men jag tog bara med de ”största” sakerna som hände under dessa dagar 🙂

Therese, djurvård, Realgymnasiet

Spitting Cobra test

Idag har jag fått varit med och göre ett test på en spottande Cobra som jag och Donald fångade för två dagar sedan. vi satte upp en stor skiva plexi glas med mig på ena sidan och Cobran på den andra, testet var att se när Cobran spottar sitt gift. Det började med att jag skulle röra mitt huvud sakta fram, tillbaka, höger, vänster sen skulle jag blinka och öppna min mun och tillslut skulle jag röra huvudet snabbt och ställa mig upp snabbt. Cobran spottade inte när jag rörde mig sakta eller när jag blinkade men den spottade när jag rörde mig snabbt och ställde mig upp.

Jag tog även hand om min första tourgrupp idag, så jag visade de ormarna vi har här och pratade om ormarnas gift och beteende ect.

Har det väldigt bra här MVH Zack!