Hemma

Hej igen!

Nu har det gått en vecka sedan vi kom tillbaka hem till Sverige. Vi saknar hundarna och volontärerna nere i Spanien, men är glada över att vara hemma och träffa familjen, vännerna, hundarna här och våra fantastiska lärare igen. Nu har vi gått på jullov och det är jätteskönt!

Resan till Spanien är nog bland det största vi har gjort i hela våra liv. Att åka till ett land där de talar ett annat språk och där alla inte pratar engelska var häftigt, speciellt eftersom vi gjorde det utan föräldrar eller andra ansvariga vuxna. Det var verkligen ett bevis på att vi klarar oss själva. När vi var där nere utmanade vi oss själva genom att prata engelska trots att vi kanske inte var säker på orden eller uttalet – vi gjorde oss förstådda.

Den här resan har lärt oss mycket om oss själva och utmanat oss. Det är helt fantastiskt att vi fick chansen att åka ner till Spanien och hjälpa hundarna. Vi är så himla stolta över oss själva. Vi klarade oss på egen hand i tre hela veckor och fick känna på hur det är att vara vuxna. Vi fick laga mat, diska, städa och passa tider på ett helt annat sätt än man gör när man är hemma hos föräldrarna.

Vi rekommenderar verkligen att alla som får den här chansen tar den! Man lär sig så otroligt mycket och får erfarenheter som varar hela livet. Vi är verkligen tacksamma för att vi fick chansen att göra den här resan och skulle absolut vilja göra om någonting liknande i framtiden!

Ha det så bra!

Elin och Frida

Bara en arbetsdag kvar

Hej igen!

Idag jobbade vi vår nästsista arbetsdag här på Paws Patas, det är ofattbart att vi jobbar för sista gången imorgon. I början kände vi att tiden kröp fram, men nu inser vi hur fort det har gått. Det känns fortfarande som en dröm, även om rummet vi bor i är litet och elektriciteten inte fungerar ibland så har detta varit en helt fantastisk upplevelse. I början tyckte vi att det var lite dåligt att ingen skulle hämta oss på flygplatsen och köra oss direkt till sheltret, men vi har insett att det var bra – det ledde till att vi utmanade oss själva och har bidragit till att vi har växt som personer.

På torsdag har vi en ledig dag och vi har bestämt oss för att gå och fota vid bäcken en sista gång. Då kommer även tjejerna från Nederländerna att följa med, det ska bli superkul att vara med dem på vår lediga dag. Av volontärerna har vi nog fått bäst kontakt med dem. På det sättet är det lite sorgligt att vi snart åker, det hade varit roligt att lära känna dem ännu bättre.

Vi har lärt en av nederländarna att säga ”Jag är trött” och ”Mitt namn är” på svenska och de har lärt oss att säga samma sak på deras språk. Det är kul att veta att de kan några svenska ord när vi åker! En annan av volontärerna har bott i Göteborg tidigare, han kommer från Tyskland och kan säga ”tack”. Vi har försökt lära honom lite mer, men det är inte på samma sätt som med tjejerna från Nederländerna eftersom vi pratar med dem oftare.

Idag kom det två nya hundar hit, en kvinna och hennes son hade sett dem springa över gatan och lyckades fånga in dem. Vi har egentligen inte plats för fler hundar, då karantänen är full. Den lilla hunden var kvar i den tillfälliga buren som finns för just sådana här tillfällen när vi slutade för dagen, men den större hunden var för stor för att spendera natten i en bur. Därför flyttade vi en av hundarna från karantänen till en inhägnad mellan avdelningarna ”Back” och ”Front”. Hunden var redo för att flyttas tidigare, men på grund av kennelhostan som går runt ville vi inte flytta den om vi inte var tvungna.

Kennelhostan började hos hundarna i Huntingblock, men har nu spridit sig till nästan hälften av hundarna i Back, även några hundar i Front har börjat hosta. Därför känns det lite extra tungt att åka härifrån på fredag, det känns inte alls bra att lämna sjuka hundar.

Däremot ska det bli fruktansvärt skönt att komma hem till familjerna och hundarna hemma, som vi har längtat och saknat dem! Vi saknar lärarna på skolan också och ser fram emot en hunddag på onsdag nästa vecka!

På fredag blir vi hämtade av Kate, hon som hämtade oss i Vera och skjutsade oss till Paws Patas första veckan, hon kommer att skjutsa oss till Vera och därifrån kommer vi att åka bussen tillbaka till Almería. Natten till lördagen spenderas på hotellet som vi sov på första natten och sedan är vi snart hemma igen!

Ha det så bra!

Elin och Frida

Ansel
Topaz
Bonnie

En vecka kvar

Hej igen!

Nu har vi snart bara en vecka kvar på Paws Patas i Spanien. Vi är stolta över att vi har klarat oss så bra ensamma i ett annat land. I början längtade vi hem hela tiden, det var riktigt jobbigt ett tag. Men nu inser vi hur snabbt tiden har gått och att vi kommer att sakna hundarna och personerna här när vi åker hem.

De andra volontärerna är jättesnälla och vi har träffat två tjejer från Nederländerna som är lika gamla som oss. De har varit här i fem veckor och ska vara kvar i fem veckor till. Vi är glada att vi inte är borta så länge och att vi kan fira jul hemma, deras föräldrar kommer hit över julen.

I tisdags gick det en transport med hundar som skulle till England eller Nederländerna där deras nya hem finns. Det var spännande att få vara med och se, samtidigt som det var lite sorgligt att ta farväl av de hundar som åkte. Men vi är så glada att de har fått nya hem!

För några kvällar sedan var vi på en teater som några av de lokala volontärerna spelade i. Det var kul att se och ännu roligare att spendera lite tid med de andra volontärerna. Efter pjäsen åkte vi till en restaurang och åt, vilket också var trevligt!

Idag har vi en ledig dag, så vi gick till Turre för att köpa mat och snacks igen. Utflykterna till Turre är alltid lite roliga då det finns en hel del hinder att ta sig över på vägen dit. Vi har gjort en karta i våra huvuden där alla stora kännetecknen för vägen finns. Först måste man ta sig över en motorväg, sedan kommer man till en väg som är väldigt ledig. Första gången vi gick till Turre var det så lerigt att man inte kunde gå på vägen, vi fick istället gå upp på stenhögarna som fanns på sidan av vägen – idag hade den dock torkat upp lite så att vi kunde gå på ena sidan utan att bli leriga.

Nästa kännetecken är palmerna och efter det kommer man till en tunnel som man måste gå igenom. Efter tunneln kommer en ganska bred bäck som man måste ta sig över. Det finns stenar i den som man kan använda för att ta sig över men de är hala, ligger sällan helt stilla och är ofta en bit ifrån varandra. Första gången vi skulle gå över halkade vi av stenarna och kom ner i vattnet, men de senaste gångerna har det gått bättre och vi provar nya vägar hela tiden. Det är jätteroligt och bra träning för balansen.

När man kommit över bäcken är nästa kännetecken en lada fylld med får och efter det kommer man till ett hus där det vanligtvis sitter några katter. Sedan är man framme i staden!

Vi kom tillbaka till sheltret när det var dags för de andra att ta kafferast, vilket ledde till att vi fick vara med på ett litet avskedsparty som hölls för en av hundarna som ska åka till sitt nya hem imorgon.

Det finns några hundar här på sheltret som varit här alldeles för länge, valparna försvinner ofta fort – men de äldre hundarna blir kvar. Det värsta är nog hundarna som blir lämnade vid grinden, vilket en valp blev för några dagar sedan. Det gör ont i hjärtat när man tänker på det, speciellt eftersom de flesta volontärerna kommer hit i några veckor och sedan försvinner igen, vilket också blir ett sorts övergivande. En av volontärerna som är här just nu, Dennis, kom hit förra året också. De volontärerna tror vi är väldigt viktiga för hundarna eftersom de annars bara knyter ett band till någon som ändå kommer att lämna dem. 

Nästa fredag åker vi tillbaka till hotellet som vi sov på första natten och på lördag flyger vi hem igen. Det kommer att bli skönt att träffa familjerna igen och att sova i sin egen säng. Samtidigt är det tråkigt att lämna vissa av hundarna.

Vi hörs,

Elin och Frida

En vecka på Paws Patas

Hej!

Nu har det gått en vecka sedan vi åkte från kylan i Sverige. Tiden har gått väldigt fort, något vi är ganska glada över. Det är jättekul att vara här och de andra som jobbar här är trevliga, men vi börjar längta hem och saknar hundarna som väntar på oss hemma i Sverige. De hundar som finns här är jättefina och de flesta är väldigt mysiga och lätta att ha att göra med, men det finns några som gör vårt liv svårt. Brando, en av hundarna, har börjat rida mot benen på i princip alla volontärer. Det är jobbigt eftersom det är nästan omöjligt att få av honom och han är stark så när man väl fått bort honom dröjer det inte länge innan han är tillbaka. Det finns också några hundar som nafsar i benen nere vid fötterna och många som hoppar. De allra flesta hundarna är dock underbara och det finns många som kommer att saknas när vi väl kommer hem.

Igår hade vi vår första lediga dag och vi bestämde oss för att gå till Turre, en liten stad som ligger cirka 40 minuter bort, där vi skulle köpa matvaror inför den kommande veckan. Det var en mysig liten stad och det var trevligt att gå runt och titta där.

Vi gick hem från Turre med två fyllda ryggsäckar och två kassar.

När vi började gå till Turre såg vi dessutom att en av hundarna var ute på promenad med ett gammalt par. Hunden heter Hope och hon har inte alls trivts på sheltret. Det har varit svårt att se henne så stressad och att veta att vi inte kan göra någonting åt det. Men när vi kom tillbaka fick vi höra att Hope förmodligen hade fått ett hem och att detaljerna skulle ordnas på måndag. Vi håller tummarna för att allt går bra och att Hope får ett hem för resten av sitt liv!

Tillbaka på sheltret tog vi en promenad med Mickey, en av hundarna från Back, och knäppte lite kort. Det var kul och vi ser fram emot att göra det igen på nästa lediga dag som är på måndag.

Milano, en av de andra hundarna från Back

Idag är det första advent och det känns konstigt att inte fira hemma tillsammans med familjen, men vi gör så gott vi kan för att få julkänsla här i värmen. Vi har varsin chokladkalender och har börjat titta på julkalendern på SVT-play, men det känns inte som att det snart är jul när solen skiner och det är sjutton grader varmt om dagarna.

Vi hörs i nästa inlägg,

Elin och Frida.

Första dagarna på Paws Patas

Hej!

Nu kommer det ett försenat blogginlägg. Vi har inte haft något internet tidigare, det låg nere på grund av en översvämning som skedde i början på förra veckan, så nu kommer det att komma uppdateringar lite tätare.

På måndagsmorgonen (den 26/11) checkade vi ut från hotellet och tog oss till busstationen. Vi passade på att fråga mannen i receptionen om vägen bara för att vara på den säkra sidan. När vi kom fram dit var vi tvungna att fråga vart bussen gick från, då vi inte såg bussen på tavlan inne på stationen. Bussresan tog cirka en timme och när vi klev av bussen i Vera började vi leta efter Kate, som skulle hämta oss och ta med oss till en matbutik och sedan skjutsa oss till sheltret. Vi presenterade oss på engelska, men när Kate kommenterade att det var kyligt sa vi att det var varmt jämfört med Sverige. Då började Kate prata svenska med oss och att hon var svensk gjorde allt mycket lättare när vi skulle handla mat eftersom hon förstod vad vi ville ha direkt.

Väl framme på sheltret fick vi vårt rum. Det är litet, men eftersom vi bara ska vara på plats i tre veckor kände vi att det nog kommer att funka. I rummet finns en liten kokvrå, en våningssäng och ett litet bord. Vi ska laga all mat själva, vilket blev spännande då ingen av oss normalt lagar mat speciellt mycket. Ingen av oss hade använt gasolspis tidigare, så det fick vi lära oss.

När vi packade upp våra matvaror kom en av hundarna in i rummet, vårt rum ligger inne på gården där man släpper ut större delen av hundarna på för- och eftermiddagen. Snart var ett av våra paket nudlar borta, den lilla hunden hade passat på att sno det och tyckte att det var superkul eftersom det rasslade.

Redan på eftermiddagen var det dags för oss att börja jobba. Jag (Elin) fick vara i ”Back” och Frida var i ”Hunting Block”, vi fick börja med att hälsa på hundarna innan två andra volontärer visade oss hur allting skulle göras på eftermiddagen. När kvällen kom var vi trötta och gick och lade oss tidigt.

Nästa dag började dagen klockan 9. Vi var på samma avdelning som dagen innan. Rutinerna på morgonen innehåller att städa kennlarna, plocka bajs och mata hundar. Man börjar med att plocka bajs i alla kennlar, sedan släpper man ut hundarna från en kennel i en större rastgård medan man städar ur kenneln. Det gör man genom att moppa inne i det mindre rummet och skölja med vattenslangen i den större delen som inte har tak. Sedan tar man rengöringsmedel utspätt med vatten och kastar ut det över hela golvet i delen som inte har tag. Därefter sköljer man ur kenneln igen och skrapar ut det värsta vattnet med en skrapa. Under städningen passar man också på att göra rent hundarnas vattenskålar och se till att de är fyllda. På för- och eftermiddagarna matar man hundarna enligt anvisningar som är skrivna på laminerade lappar, för varje hund står det en mängd mat och om den ska vara utspädd med matten eller om de ska ha burkmat med torrfodret. Vissa hundar behöver speciell behandling, exempelvis medicin eller att deras ögon behöver tvättas. Det utförs antingen en eller två gånger om dagen.

På eftermiddagen plockar man bajs och städar kennlarna genom att moppa där det är smutsigt. På förmiddagarna släpps hundarna från huntingblock ut i två större kennlar där de får vara medan man städar, men på eftermiddagarna får de vara ute på en större inhägnad gård.

Vi bestämde oss för att gå till Turre, som är den närmsta staden, på tisdagskvällen. Tyvärr blev det mörkt snabbt så vi fick vända och gå tillbaka. Problemet var bara att grindarna hade blivit låsta när vi kom tillbaka. Vi provade med våra nycklar i lilla dörren bredvid grindarna, men den funkade inte. Så vi gick runt i hopp om att hitta en annan ingång till sheltret. Vi hittade ingen, så när vi kom tillbaka provade vi att sätta i våra nycklar i de stora grindarna, och till vår stora lättnad gick grindarna upp. Vi provade inte det innan vi gick runt eftersom vi antog att det var samma lås i lilla dörren och de stora grindarna.

När vi lyckas låsa upp stora grindarna till sheltret.

Imorgon kommer en ny uppdatering, 

Elin och Frida.

Avresedag

Hej!

Det har varit en lång dag idag. Jag och Frida träffades på Arlanda flygplats klockan 12:00, mina föräldrar följde med in på flygplatsen och hjälpte mig när jag skulle växla pengar. När Frida kom åkte de hem.

Jag och Frida gick och checkade in vårt bagage. Vi har verkligen haft en rolig dag och när vi gick för att äta lunch innan vi gick igenom säkerhetskontrollen höll vi på att gå vilse på Arlanda. Vårt flyg gick nämligen från Terminal 2 och vi skulle äta vid Skycity. När vi hade ätit gick vi igenom säkerhetskontrollen och nästan direkt var det dags att gå på flyget till Madrid.

När vi kom fram till Madrids flygplats gick vi och åt middag, sedan letade vi rätt på vår gate. Nästa flygplan skulle ta oss till Almería. Vi var lite oroliga att vi inte skulle få sitta bredvid varandra eftersom vi hade plats 7 C och 7 A, men flygplanet var litet, det var bara två säten på båda sidorna om gången och A och C var bredvid varandra.

Nu sitter vi på hotellet i Almería där vi kommer att spendera natten. Vi är stolta över att vi lyckades manövrera så bra på flygplatserna på egen hand, trots några små missar.

Imorgon väntar nya äventyr, vi ska ta bussen till staden Vera, där en tjej från sheltret hämtar oss. Nu ska vi gå och lägga oss, det har som sagt varit en lååång dag!

/Elin och Frida

Snart avresa

Hej,

Vi heter Elin och Frida och går tredje året på naturbruksprogrammet med inriktning hund på Realgymnasiet i Uppsala. På söndag åker vi till Spanien, där vi ska ha APL (arbetsplatsförlagt lärande) de kommande tre veckorna. Det kommer att bli tre spännande och lärorika veckor där vi får se hur arbetet går till på ett räddningscenter för hundar nere i Spanien.

Det är första gången vi åker utomlands utan en ansvarig vuxen, så vi börjar bli lite nervösa samtidigt som vi är taggade. Vi är i full gång med att packa och förbereda oss, alla papper är i ordning och vi hade sista mötet med den ansvariga läraren på skolan idag.

Det ska verkligen bli superkul och vi ser fram emot att lära oss mer om hur hundbranschen ser ut i Spanien. Vi hörs i nästa inlägg,

Frida och Elin, Realgymnasiet i Uppsala

Sista dagen :(

Hej! Idag har varit sista dagen här och det känns ganska ledsamt eftersom att jag kommer att sakna alla människor, hundar, vädret och miljön här. Men och andra sidan ska det bli roligt och skönt att komma hem också. Jag åker imorgon väldigt tidigt ca kl kvart i 5. En man ska hämta upp mig och skjutsa mig till flygplatsen. Sedan ska jag byta plan i Madrid, jag ska vara på Madrids flyplats ganska länge, ca 3 timmar innan planet till Sverige går, så jag kan ta det lugnt och chilla lite och gå runt lite där.

Så detta blir helt enkelt mitt sista blogginlägg, jag ångrar absolut inte att jag åkte på denna resan och tog chansen och möjligheten, det har varit jätteroligt och intressant att vara och praktisera här, jag har fått möta nya människor, hundar och fått åka, dessutom helt själv, till en plats som jag aldrig har varit på förut. Jag har lärt och utvecklat mig mycket, både kunskapsmässigt med hundar och hur det kan se ut med hur man hanterar och håller och arbetar med hundar i ett helt annat land. Men jag tycker också att jag har utvecklats som RN person väldigt mycket, jag har tagit mycket intiativ och arbetat mycket självständigt och det har gått jättebra. Jag har ”stepped out of my comfort zone” genome att åka hit till människor jag aldrig har träffat och till en plats jag som sagt aldrig har varit på innan. Jag har även utvecklat min sociala förmåga genom att jag har pratat mycket och lärt känna helt nya jätteschysta människor här. Så det har varit 12/10, denna resan. Och jag skulle självklart ångra mig om jag inte hade åkt. Så jag är jätteglad och stolt över att jag övertalade mig själv att göra det!

Nu har vi ätit, en av volontärerna hade gjort mat till några av oss andra så det var väldigt trevligt att äta och umgås tillsammans hela kvällen. Jag kommer verkligen att sakna alla här. 🙁
Nu så ska jag sova i ca 5 timmar haha och vila upp mig för hemresan imorgon. 🙂

Så hejdå för denna gång! 🙂
#Realgymnasietuppsala #RealgymnasietutomlandsAPL

2 dagar kvar

Hej bloggen!
Igår så visade vi runt ännu mer och jag jobbade även tillsammans med en av de nya på Huntingblock och visade henne vad vi skulle göra, vad våra rutiner är osv.

Idag så jobbade jag med henne igen på Huntingblock och det gick jättebra. På eftermiddagen så gick vi även på promenad med ett par hundar eftersom att vi hade mycket tid över pga. att det nu för tillfälligt inte finns så många hundar kvar i Huntingblock eftersom att två st åkte idag via transporten. Det var många andra av hundarna som också skulle åka, de ska åka till Holland och där så ska de möjligtvis få ett hem där, det var ganska sorgligt att de lämnade men samtidigt är det väldigt bra eftersom att de förhoppnings som sagt får ett hem.

Nu är kl snart åtta och jag ska laga och äta middag, det är näst sista kvällen och bara två dagar kvar tills jag ska åka hem, och det känns lite sorgligt i och med att jag inte vill lämna, men dock så ska det även bli skönt att komma hem.

Vi ses i nästa inlägg! 🙂
#Realgymnasietuppsala #RealgymnasietutomlandsAPL

pacos hejdå party och nya volontärer anlända

Hej Igen!
Hur mår ni? Jag mår iallafall super 🙂
Idag så har jag jobbat på Huntingblock igen och det gick utmärkt.
Vi hade även en ”hejdå fest” för en av hundarna Paco. Det är nämligen så att några av hundarna ska transporteras till Holland nu på torsdag där de har ett samarbete med ett företag som sedan ger hundarna ett hem. Paco är en av hundarna som ska åka, och anledningen till varför vi hade en fest just för honom är för att han har varit här i ca 9 år, och han kom hit som valp så han har varit här i nästan hela sitt liv. Han har varit ungefär som en maskot för Paws. Så det ska både bli sorgligt och roligt att han ska åka.

Nu är det kväll och jag ska snart äta. För ca 1 timme sedan så kom det två nya volontärer(tidigare idag så åkte hon i samma caravan som jag hem)och en av de ska bo i samma caravan som jag. Så vi har visat runt lite och så. Och imorgon så kommer vi visa de mer av hela hundgården med alla hundar och så.

Vi ses i nästa inlägg, ha det så bra så länge! 🙂
#Realgymnasietuppsala #RealgymnasietutomlandsAPL